Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη, στην Εφημερίδα των Συντακτών -«Οι νέες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας στο φόντο της ενεργειακής κρίσης»
23/09/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το ενεργειακό, η πράσινη μετάβαση, ο μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πληθωρισμός, η ψηφιοποίηση αλλά και οι επενδύσεις είναι μερικά από τα «κεφάλαια της καθημερινότητας» μέσα από τα οποία πηγάζουν οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον και σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν «ρευστότητα» μέσα στην οποία καλείται να κινηθεί το επιχειρείν.

 

Στην παρούσα φάση η μεγαλύτερη πρόκληση σχετίζεται με το ενεργειακό και την πράσινη μετάβαση, που ενώ ήταν στον ορίζοντα ως θέματα προς σχεδιασμό πολιτικών με ευρύ χρόνο υλοποίησης, προέκυψαν ως προβλήματα, και μάλιστα φλέγοντα, ελέω της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης. Η πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που επιχειρούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και η Ελλάδα, έφερε «βιαίως» στο προσκήνιο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα που το ενεργειακό κόστος ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απομυζώντας μεγάλο τμήμα της οικονομικής τους ικμάδας, η πρόκληση δεν είναι να κάνουμε βήματα, αλλά άλματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως μόνου στοιχείου ικανού να πραγματώσει το «όραμα» για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, άρα και τις γεωπολιτικές «δεσμεύσεις» με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς από προ της ενεργειακής κρίσεως όπως αυτή σήμερα έχει διαμορφωθεί, είχε θέσει το θέμα της διασφάλισης «φθηνής ενέργειας», ως στοιχείου καθοριστικού για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους αλλά και του ρόλου της στην κυκλική οικονομία. Το Ε.Β.Ε.Π., υπενθυμίζω, ήταν το πρώτο που πρότεινε στην ενεργειακή κρίση την λύση "3Α", Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση για τις επιχειρήσεις με χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αλλά και επιδότηση των υποδομών αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας επένδυσης ηλιακών πάνελ.

 

Καθίσταται προφανές, ότι η ανάπτυξη «πράσινων τεχνολογιών» και εφαρμογών θα απαιτήσει νέες υποδομές, άρα θα δικαιολογήσει και θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ γνωστικό επίπεδο, είτε για την ανάπτυξη των υποδομών, είτε για το «τρέξιμο» των «προτάσεων- προγραμμάτων» που αφορούν στην πράσινη ενέργεια. Στο νου μας πρέπει πάντα να έχουμε την κυκλική οικονομία. Νέα πεδία για το επιχειρείν, νέες θέσεις εργασίας, παραγωγή φθηνότερης ενέργειας από τις ΑΠΕ, κινητικότητα στην αγορά από τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις ιδίως τις μικρομεσαίες που το ενεργειακό κόστος σήμερα απειλεί.

Η Ελλάδα αναμένει να επιτύχει τον στόχο της από το 2026 με τη παραγωγή του 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει αυξήσει τον στόχο της στο 70%, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας. Ως οικονομία, ως χώρα οφείλουμε να «αποστειρώσουμε» πλέον την ανάπτυξη των ΑΠΕ από κοσμοθεωρίες με δήθεν περιβαλλοντικά πρόσημα, χάρη στις οποίες χάθηκε πολύτιμος χρόνος για μια χώρα με ηλιοφάνεια, με ανέμους αλλά και κυματική κίνηση που θα μπορούσαν ήδη να έχουν καλύψει το κενό στην παραγωγή φθηνής ενέργειας και μάλιστα παραγόμενης, χωρίς το περιβαλλοντικό κόστος των ορυκτών καυσίμων.  

 

Όσον αφορά στον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις επενδύσεις καθίσταται σαφές, ότι η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Και μάλιστα σε περίοδο όπου το ενεργειακό «ασκεί πιέσεις» προς πάσα κατεύθυνση.

 

Η Ελλάδα δεν είναι τυχαία σήμερα ο πιο δημοφιλής προορισμός επενδύσεων, αφού έχει αναδείξει στο διεθνές, και όχι μόνο, επενδυτικό κοινό, ένα ευρύ πεδίο για επενδύσεις σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Προσωπικά, πιστεύω πως οι επενδύσεις από εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα, αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο, δίνουν τα περισσότερα οφέλη και περνάνε το καλύτερο μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας, αφού αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη μας στη προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ενώ τρεις στους τέσσερις εγχώριους και ξένους επενδυτές θεωρούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας, ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα επόμενα τρία χρόνια σύμφωνα με την Έρευνα Ελκυστικότητας 2022 της EY.

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς προσπαθεί, διαχρονικά, μέσα από ρεαλιστικές και μετρήσιμες προτάσεις, να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Με βασικό γνώμονα την «εξωστρέφεια», πρότεινε να δοθούν φοροκίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν στην χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές. Άλλωστε, οι συνέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε μετασχηματισμούς, σε ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα τα οποία με τη σειρά τους θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Η ελληνική οικονομία εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Να αναπτυχθεί αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις εποχές της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Κοιτάζοντας μπροστά με αισιοδοξία, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με εργαζόμενους άρτιας κατάρτισης, η ελληνική Οικονομία μπορεί να διαγράψει μια εκπληκτική πορεία τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως ώρα, να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά που μας χωρίζουν και να εστιάσουμε στα μεγάλα που μας ενώνουν. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, εάν έχουμε μια κοινή εθνική στρατηγική στα σοβαρά εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα, τότε μόνο θα δούμε νωρίτερα τις καλύτερες μέρες που όλοι προσδοκούμε.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή