Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα Παντείου Πανεπιστημίου (22/06/2022) - «Συμμετοχικές μορφές πρόληψης του εγκλήματος σε τοπικό επίπεδο: Ασφάλεια και Ελευθερία»
23/06/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τι εννοούμε, όταν αναφερόμαστε σε ευνομούμενη πολιτεία; Τι εννοούμε, όταν κάνουμε λόγο για ευημερία πολιτών; Πως προσδιορίζουμε την εγκληματικότητα, το βαθμό και την επίδραση; Οι απαντήσεις, η κάθε μία από μόνη της, αλλά και όλες μαζί συνθέτουν ένα κοινωνιολογικό πλέγμα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο για συζητήσεις, ενίοτε ατέρμονες, σε θεωρητικό επίπεδο, αν η εγκληματικότητα, και για αυτήν μιλάμε, δεν ήταν μια πραγματικότητα. Για την οποία, δυστυχώς, όλοι έχουμε μία εικόνα. Ο κοινωνικός απομονωτισμός, το εισερχόμενο έγκλημα, το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και το ευκαιριακό, το στιγμιαίο, το λαθρεμπόριο στους δρόμους, σχηματοποιεί μία εικόνα για μία πόλη που, ενίοτε, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα, που θα ήθελε να έχει μία πόλη. Και δυστυχώς, οι πρώτες αναφορές που γίνονται όταν συζητείται μία πόλη, είναι το επίπεδο της εγκληματικότητας, τα γκέτο κλπ.

Τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν. Πως θα καθαρίσει την εικόνα της μία πόλη; Πως θα δράσουν οι δυνάμεις καταστολής; Οι απαντήσεις, ενίοτε, δύσκολες. Η ουσιαστική απάντηση έρχεται μέσα από την κοινωνική ευαισθητοποίηση, η αύξηση της οποίας πρέπει να γίνεται μέσα από προγράμματα, με καθαρή στόχευση, για την εμπέδωση της αίσθησης ασφάλειας στους πολίτες. Ο κίνδυνος υπαρκτός. Πολλά προγράμματα απέτυχαν, όχι γιατί ήταν εσφαλμένα, αλλά γιατί δεν κινητοποίησαν ορθά τους μηχανισμούς εκείνους, που θα έπρεπε να συλλειτουργούν αρμονικά. Τούτου δοθέντος, η συνεργασία μεταξύ του δήμου, της τοπικής αστυνομίας και των πολιτών όσον αφορά την αντιμετώπιση των αστικών απειλών, πρέπει να ενισχυθεί, προωθώντας και τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τοπικές αρχές μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις. Έχοντας, ήδη, αποκομίσει τις πρώτες εμπειρίες από την καινοτόμα παρέμβαση της δημιουργίας της ΜΕΘΕ στον Δήμο Πειραιά, η σημερινή συζήτηση μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα θεώρηση των πραγμάτων, όπως διαμορφώνονται στον Πειραιά, ούτως ώστε να υπάρξει η δυνατόν καλύτερη θέση, για μια «ολιστική» αντιμετώπιση φαινομένων με την κοινωνική συμμετοχή φορέων και πολιτών. Το έγκλημα όποια μορφή και αν έχει, απ’ όπου και αν προέρχεται δεν λύνεται με «μοιρολατρικές» αφέσεις…

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή