Ενημέρωση   /   Ανακοινώσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORK BASED LEARNING)
25/08/2017 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
 

Το Υπουργείο Παιδείας, προωθεί σημαντικές θεσμικές αλλαγές στα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο την εισαγωγή του θεσμού της Μαθητείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στους Χώρους Εργασίας (work based learning).

 Η Μαθητεία είναι 9μηνης διάρκειας και απευθύνεται σε ενήλικες αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων που έχουν αποκτήσει και απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.

  Η Σύμβαση Μαθητείας συνδέει τον μαθητευόμενο με τον εργοδότη, ο οποίος αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στο χώρο εργασίας με πρόγραμμα σπουδών που εποπτεύεται από τα ΕΠΑ.Λ.

 

Ο μαθητευόμενος παρακολουθεί το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο σχολείο μία ημέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες παρακολουθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας.

  

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας αντιστοιχεί σε κατάρτιση επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η πιστοποίηση των προσόντων υλοποιείται από τον ΕΟΠΠΕΠ.

 Στους μαθητευόμενους παρέχεται ημερήσια αποζημίωση (75%) επί του νομίμου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και επιδοτείται σε ποσοστό 53% από το ΕΣΠΑ.

 

Την περσινή χρονιά ο θεσμός της Μαθητείας αγκαλιάστηκε από 1200 απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ, με εμπλοκή αρκετών δημόσιων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων.

 

Στο πλαίσιο αυτό εργοδότες και επιχειρήσεις παρακαλούνται να υποστηρίξουν περαιτέρω το θεσμό της Μαθητείας, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με την ελληνική πραγματικότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  απευθύνεστε στη:

 

Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης- Τμήμα Α-Σπουδών και Εφαρμογής Προγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τηλ. επικοινωνίας: 2103443306

 

Επισυνάπτεται σχετικό πληροφοριακό υλικό

 

----------------------------------------------------------------------------------------

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΤΥΠΟΥ

Γ. Κασιμάτη 1, Πλ. Οδησσού

18531 – Πειραιάς

Τηλ.: 210 4170529  Φαξ: 210 4174601

Website: www.pcci.gr   E-mail: studies@pcci.gr

 

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή