Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην «POLITICAL» - Η ευθύνη της Κυβέρνησης ανάλογη της εμπιστοσύνης των πολιτών
26/05/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το υψηλό ποσοστό και η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. από τα άλλα κόμματα στις εθνικές εκλογές δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δικαίωμα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, μέσω δεύτερων εκλογών για δεύτερη τετραετία. Η απλή αναλογική αποδείχθηκε χάσιμο πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χρόνου, αφού απαιτεί συνεργασίες κομμάτων, που όμως προεκλογικά, σχεδόν, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν αποκλείσει, επιβεβαιώνοντας πως ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες είμαστε έτοιμοι για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Οι εκλογές επιβεβαίωσαν ποιον πρωθυπουργό θέλουν οι Έλληνες να κυβερνήσει τη χώρα και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο σχηματισμός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. θα πρέπει να περιμένει τα διαδικαστικά των δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που επιβεβαιώνεται πως αρμόζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα. Όσο για την αγορά ψήφισε για άλλη μια τετραετία πολιτική σταθερότητα, συνέπεια εξαγγελιών και συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης. Η οικονομία έκρινε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών και οι εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της οικονομίας. Απόδειξη είναι την επομένη των εκλογών η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σε υψηλό εννιαετίας με ρεκόρ τζίρου και κεφαλαιοποίησης. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης ήταν πιο κοντά στους μικρομεσαίους της αγοράς και τη μεσαία τάξη, ενώ το αντίστοιχο της αντιπολίτευσης οδήγησε σε σύγχυση τόσο τα στελέχη της όσο και τους ψηφοφόρους. Διακύβευμα των εκλογών ήταν η οικονομική ατζέντα της νέας τετραετίας, με καλύτερες αμοιβές κατά 25%, με αύξηση των συντάξεων 3%-4% και περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών. Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας απαιτούν αποφασιστικότητα και φαίνεται πως η κυβέρνηση έπεισε πως τη διαθέτει.

Οι μπλε φάκελοι του πρωθυπουργού, που έδωσε στους υπουργούς του το 2019 με συγκεκριμένους στόχους, έχουν ακόμα εκκρεμότητες και ανοιχτά κεφάλαια. Οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις είναι οι ρυθμιστές των προοπτικών της οικονομίας. Συγκεκριμένα συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίου η μείωση των αποταμιεύσεων από +3.6% σε -1.5% και βεβαίως το δημογραφικό προφίλ που οδεύει σε μείωση 9% του πληθυσμού, μέχρι το 2050. Επιπρόσθετα ανοιχτά κεφάλαια είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού με δημοσιονομική πειθαρχία, η αγορά ενέργειας, η υλοποίηση του Ελλάδα 2.0 με τη διατήρηση των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης και τέλος η διαχείριση του δημόσιου χρέους σε συνθήκες αυστηρότερου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. Οι τρεις άμεσες απειλές για την πραγματική οικονομία παραμένουν η ακρίβεια στα τρόφιμα και τη στέγαση, οι οφειλές και τα κόκκινα δάνεια, καθώς και τα επιτόκια με τη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων καταθέσεων στο 5.5%. Στα θετικά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που μειώθηκε στο 3%, παρά την ακρίβεια στα τρόφιμα ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2.5%, οι επενδύσεις στο 21% και η μείωση του δημόσιου χρέους από 171% σε 154% του ΑΕΠ. Ζητούμενο πλέον είναι να μην παραπατήσει η ελληνική οικονομία στο τελευταίο σκαλοπάτι των δεύτερων εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης και να μη συνεχιστεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, μόλις μισό βήμα από την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός ότι είμαστε και συνεχίζουμε σε καλό δρόμο δεν εξασφαλίζει από μόνο του την επίτευξη των πολλαπλών στόχων. Οι αγορές απαιτούν συνέχεια της σταθερότητας και της συνέπειας. Ως εκ τούτου, η ευθύνη της νέας κυβέρνησης που προεξοφλείται πως θα σχηματιστεί αυτοδύναμα μετά τις δεύτερες εκλογές, είναι ανάλογη των υψηλών ποσοστών της ψήφου εμπιστοσύνης των πολιτών.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή