Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, για ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ- Το 2023 οι προσδοκίες να γίνουν προοπτικές
05/01/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Νομίζω ότι μια νέα εποχή ξεκινάει. Η ναυπηγική βιομηχανία, το 2023, μετά από μία καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, περίοδο «ύπνωσης», αναμένεται να περάσει δυναμικά στην ενεργό δράση για να υποστηρίξει τη ναυτιλία των Ελλήνων, αλλά και την αμυντική θωράκιση της χώρας με κάθε τύπο πλοίου που μπορεί να κατασκευαστεί από τα ελληνικά χέρια τα οποία κατέχουν την τεχνογνωσία. Το ενδιαφέρον του εφοπλιστικού κόσμου της χώρας να φέρει πλοία στις ναυπηγικές μονάδες του Κόλπου της Ελευσίνας αλλά και στη Σύρο παραμένει ζέον γεγονός που διανοίγει τις προοπτικές για μία συνολική ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα μέσα και από την διαμόρφωση συνεργειών με το σύνολο των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν υλικά όλων των τύπων για πλοία. Είναι, ίσως, η ευκαιρία, το 2023, οι επιχειρήσεις αυτές να «αναδυθούν» και να αναπτυχθούν περεταίρω ώστε, ο ευρύτερος Πειραϊκός χώρος, να καταστεί τεχνολογικό hub για το σύνολο των ναυπηγικών δραστηριοτήτων, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί από την Ευρώπη προς την Ασία. Οφείλουμε να δούμε τις προοπτικές, οφείλουμε να δούμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, αξιοποιώντας και την διάθεση των Βρυξελλών να μην «καταθέσει τα όπλα» στον ναυπηγικό τομέα απέναντι στην Ασία. Πρόσφατα, έκθεση της ΕΟΚΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, αν δεν αλλάξει γρήγορα βηματισμό στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού τομέα βιομηχανικού εξοπλισμού για τα εμπορικά πλοία, και όχι μόνο. Οι προοπτικές ανάπτυξης ενός ανταγωνιστικού πλαισίου, απέναντι στο ενδεχόμενο οι Ασιατικές γυάρδες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλίας, είναι δυνατό να συμβεί και η Ελλάδα πρέπει να γίνει «μπροστάρης» στην ανάπτυξη αυτού του πλαισίου. Ο ναυπηγικός τομέας ήταν, είναι και θα είναι ένας τομέας εντάσεως εργασίας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την απασχόληση, όχι μόνο εκείνων που απασχολούνται ή θα απασχοληθούν εντός των ναυπηγείων, αλλά για ένα δυναμικό νέων επιστημόνων-ναυπηγών, αλλά και τεχνιτών, που θα βρουν πεδίο απασχόλησης στην χώρα τους. Προσδοκία όλων μας, πιστεύω, είναι η ναυτική τεχνογνωσία να παραμείνει στα ελληνικά χέρια, κάτι που, άλλωστε, ασπάζεται και ο ελληνικός εφοπλισμός, ο οποίος, από την πλευρά, του δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ναυτική εκπαίδευση.
 
Αλλά, δεν είναι μόνο ο ναυπηγικός τομέας που έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πέρασε το σημείο καμπής και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 3% στα τέλη του 2023, από περίπου 8% στα τέλη του 2022, με πιθανότητα ακόμη ταχύτερης υποχώρησης, αν συνεχιστεί η βελτίωση στις διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών, σύμφωνα με όσα ανέφερε έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.
 
Ο ελληνικός πληθωρισμός κινήθηκε, τόσο τον Οκτώβριο, όσο και τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας σημαντική μείωση και σε μηνιαία βάση, και παρέχοντας πρώιμες ενδείξεις ότι έχουμε διέλθει πλέον το σημείο κορύφωσης της πληθωριστικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.
 
Το γεγονός αυτό διανοίγει τις προοπτικές για ανάπτυξη υπό την προϋπόθεση της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών και άλλων αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση κάτι που δεν θα πρέπει να ανακοπεί το προσεχές έτος σε καμία περίπτωση. Η περεταίρω ψηφιοποίηση του μεταποιητικού τομέα, ανεξαρτήτως βαθμίδας, επίσης πρέπει να επιταχυνθεί δεδομένου ότι, σήμερα, υπό το κράτος των προβλημάτων της εφοδιαστικής, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων, βασικές παράμετροι στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι επαναπροσδιορίζονται.
 
Το Επιμελητήριο Πειραιώς υποστηρίζει την ψηφιοποίηση, και ως εργαλείο για την βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της αναγνωρισιμότητας, άρα και της ανταγωνιστικότητάς τους. Όπως υποστηρίζει και την αναγκαιότητα βελτίωσης του γνωστικού επιπέδου του στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Τα στοιχεία έρευνας για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, αποτυπώνουν ενδείξεις ελλείψεων καταρτισμένου εργατικού δυναμικού σε υπηρεσίες και βιομηχανία, γεγονός που πρέπει να ανατραπεί όσο το δυνατόν συντομότερα μέσα από δράσεις όπως αυτή που υποστηρίζει το Επιμελητήριο το οποίο στους χώρους του «φιλοξενεί» προσομοιωτές για την κατάρτιση στελεχών σε ένα ευρύ φάσμα χειρισμού σύγχρονων μηχανημάτων που απαιτούν μία διαφορετική εξοικείωση σε σχέση με το παρελθόν.
 
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά το 2022, διαπιστώνουμε έναν αξιοσημείωτο δυναμισμό. Με αυτό τον θετικό απολογισμό του 2022, η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2023. Το προσεχές έτος αναμένεται να είναι μία περίοδος αναταράξεων για μια σειρά λόγους, με την είσοδο των ευρωπαϊκών και γενικότερα των αναπτυγμένων οικονομιών σε ύφεση, λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Προσδοκία όλων είναι η δυναμική των επενδύσεων να συνεχισθεί, πράγμα που θα συμβάλει στη διατήρηση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και στην ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων. Αισιόδοξο και το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται από 196% το 2021 σε 161% το 2023, ενώ αναμένεται δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Καθώς η χώρα το 2023 εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο το ζητούμενο είναι, μετά τις εκλογές, να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση που θα συνεχίσει την σημερινή επιτυχημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή