Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης στα Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Στον αέρα»
05/01/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

O κ. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εμπορική κίνηση της αγοράς και σημείωσε πως: «Πήγε καλά η χρονιά φέτος, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι»

 

Για την εμπορική κίνηση της αγοράς, ανέφερε: 

 

«Πήγε καλά η χρονιά φέτος, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Οι ενδείξεις μας είναι για μια αύξηση της τάξης του 10 με 12% από πέρυσι. Είναι πληθωριστική η αύξηση κατά μεγάλο ποσοστό αλλά εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον υπήρχε μια αγοραστική κίνηση στην αγορά. Είχαμε και μια μετατόπιση από το ηλεκτρονικό εμπόριο στο παραδοσιακό και είχαμε μια μείωση του μέσου όρου της απόδειξης ανά καταναλωτή και ανά επιχείρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε πιο πολλές κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις φέτος γιατί βρισκόμαστε διά ζώσης. Ο μέσος όρος της απόδειξης είναι η αξία ουσιαστικά που αγοράζει ο κάθε καταναλωτής. Πέρυσι ήταν 148€ ενδεχομένως να έχει μειωθεί φέτος στα 120€ αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί ο συνολικός τζίρος αθροιστικά είναι υψηλότερος απλώς ο κάθε καταναλωτής έκανε περισσότερες αλλά φθηνότερες αγορές για δώρα».

«Είναι γεγονός ότι είμαστε σε ένα κλοιό ακρίβειας και πληθωρισμού τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές. Βλέπουμε μια επιμονή σε υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, βλέπουμε την ακρίβεια να μην υποχωρεί, θα έχουμε μια μείωση της ανάπτυξης το 2023 κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Στην εξίσωση τώρα της ακρίβειας μπαίνει και η τιμή του πετρελαίου κάτι που δεν μας απασχόλησε το ‘22 γιατί αφενός επανεκκινεί η βιομηχανία της Κίνας οπότε η ζήτηση αυξάνεται φυσικά φοβόμαστε και εμείς το στραβοπάτημα του ανοίγματος της Κίνας γιατί θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα άρα είναι πάρα πολύ παράγοντες που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν όμως κάποιες αυξήσεις του τελευταίου τριμήνου θα ενσωματωθούν στις αρχές του ’23 στις τιμές. Το μόνο που μας σώζει και ευτυχώς που ευκαιριακά έρχεται είναι οι εκπτώσεις στις 9 Ιανουαρίου» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσε: «Ουσιαστικά λειτουργεί η μάχη των super market. Είναι η 9η εβδομάδα του καλαθιού του νοικοκυριού, το 98% των 850 προϊόντων είναι σε σταθερές τιμές και το 6% με μείωση. Είδαμε και αυξήσεις βεβαίως αλλά όσο περνάνε οι εβδομάδες οι μειώσεις των τιμών θα είναι όλο και λιγότερες γιατί πόσο να συμπιεστούν. Δεν έχει αλλάξει κάτι στις αγορές ή στην πρώτη ύλη ή στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων για να μειώσουμε πιο πολύ τις τιμές».

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή