Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ολοσέλιδο Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στο Ψηφιακό Λεύκωμα 12o Ετήσιο Capital Link Sustainability Forum- «Μπορεί η Βιωσιμότητα να υπερισχύσει της Γεωπολιτικής;»
03/10/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Από τον «πόλεμο», όπως συνηθίζουμε να αποδίδουμε την Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, ήδη έχουμε «μάθει πολλά» και έχουμε εξάγει συμπεράσματα, τα οποία επί της ουσίας έχουν αποτελέσει την βάση για χάραξη νέων πολιτικών ή για την επίσπευση υλοποίησης πολιτικών, όπως αυτή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που μέχρι πρότινος ήταν σε «δεύτερη μοίρα». Η ενεργειακή κρίση κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) στις στρατηγικές των εν δυνάμει επενδυτών «ταυτίστηκε» με την επιχειρηματική ανθεκτικότητα, αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην πορεία ανάπτυξης τους.

 

Η επιχειρούμενη «απεξάρτηση» από τα ορυκτά καύσιμα, ελέω και των κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Ρωσία, επανάφερε στο προσκήνιο το κεφάλαιο «βιωσιμότητα» το οποίο φάνηκε να υπερισχύει της γεωπολιτικής σε «πρώτη ανάγνωση» αλλά επί της ουσίας αυτή καθ’ αυτή η έννοια της βιωσιμότητας αναδιαμόρφωσε τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι υφίστανται η «περιβαλλοντική βιωσιμότητα», η «οικονομική βιωσιμότητα» και η «πολιτικοκοινωνική βιωσιμότητα». Οι τρεις αυτές κατηγορίες βιωσιμότητας αλληλεπιδρούν αλλά δεν ταυτίζονται απαραιτήτως ως αντικειμενικοί στόχοι.

 

Βιωσιμότητα ή αειφορία είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον Άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή. Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι' αυτό η βιωσιμότητα αναφέρεται μαζί με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. 

 

Αν λοιπόν εστιάσουμε στην επιχειρούμενη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στα οποία αποδίδεται η εκτόξευση της τιμής παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ισχύος, αλλά και της αντίστοιχης απεξάρτησης από τα γεωπολιτικά «μπερδέματα» τότε θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις ΑΠΕ.

 

Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34% το 2019, κατέστησαν προφανή την αναγκαιότητα επανεξέτασης ορισμένων βασικών παραμέτρων που αφορούν στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών στη ζήτηση ενέργειας τη χρονιά που μας πέρασε, η οποία οδήγησε σημαντικές οικονομίες σε μπλακάουτ και είχε ως αποτέλεσμα τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς ενέργειας. Η ετήσια έκθεση της ΔΟΕ για την ηλεκτρική ενέργεια προειδοποιεί ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη και για τρία ακόμη χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τις οικονομίες, εκτός αν υπάρξουν άμεσα δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Στη χώρα μας με ηλιοφάνεια, με νησιωτικά συγκροτήματα, όπου οι άνεμοι και οι κυματισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν παράγοντας ρεύμα, πρωτίστως πρέπει να αλλάξει η «κουλτούρα» του πληθυσμού απέναντι στις ΑΠΕ, καθώς, είτε δεν έχει την ορθή πληροφόρηση, είτε έχει άγνοια για τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν, με αποτέλεσμα να «πέφτει θύμα» σκοπιμοτήτων που αλλοιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του όποιου περιβαλλοντικού εγχειρήματος, λειτουργώντας ανασταλτικά, τόσο στο επιχειρηματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα μόνο το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα παράγεται από ΑΠΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό και θεωρώ πως σε αυτό τον τομέα η βιωσιμότητα μπορεί να υπερισχύσει της Γεωπολιτικής.

 

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή