Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη, στη MARITIME ECONOMIES- «Η διπλή πρόκληση των ΑΠΕ και της ψηφιοποίησης»
03/10/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η ψηφιοποίηση είναι οι μεγάλες προκλήσεις, η απάντηση των οποίων θα συμβάλει στο να μετασχηματιστεί, επί τα βελτίω, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας μας. Στην παρούσα φάση, η μεγαλύτερη πρόκληση σχετίζεται με το ενεργειακό και την πράσινη μετάβαση, που ενώ ήταν στον ορίζοντα ως θέματα προς σχεδιασμό πολιτικών με ευρύ χρόνο υλοποίησης, προέκυψαν ως προβλήματα και μάλιστα φλέγοντα, ελέω της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης.

 

Η πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που επιχειρούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και η Ελλάδα, έφερε «βιαίως» στο προσκήνιο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα, που το ενεργειακό κόστος ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απομυζώντας μεγάλο τμήμα της οικονομικής τους ικμάδας, η πρόκληση δεν είναι να κάνουμε βήματα, αλλά άλματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ ως μόνου στοιχείου ικανού να πραγματώσει το «όραμα» για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, άρα και τις γεωπολιτικές «δεσμεύσεις» με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς από, προ της ενεργειακής κρίσεως, όπως αυτή σήμερα έχει διαμορφωθεί, είχε θέσει το θέμα της διασφάλισης «φθηνής ενέργειας» ως στοιχείου καθοριστικού για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά και του ρόλου της στην κυκλική οικονομία. Το Ε.Β.Ε.Π., υπενθυμίζω ήταν το πρώτο, που πρότεινε στην ενεργειακή κρίση την λύση "3Α" Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση για τις επιχειρήσεις με χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αλλά και επιδότηση των υποδομών αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας επένδυσης 3Α.  

 

Καθίσταται προφανές ότι η ανάπτυξη «πράσινων τεχνολογιών» και εφαρμογών θα απαιτήσει νέες υποδομές, άρα θα δικαιολογήσει και θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ γνωστικό επίπεδο, είτε για την ανάπτυξη των υποδομών, είτε για το «τρέξιμο» των «προτάσεων- προγραμμάτων" που αφορούν στην πράσινη ενέργεια. Στο νου μας πρέπει πάντα να έχουμε την κυκλική οικονομία. Νέα πεδία για το επιχειρείν, νέες θέσεις εργασίας, παραγωγή φθηνότερης ενέργειας από τις ΑΠΕ, κινητικότητα στην αγορά από τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις ιδίως τις μικρομεσαίες που το ενεργειακό κόστος σήμερα απειλεί. Η Ελλάδα αναμένει να επιτύχει τον στόχο της από το 2026 με τη παραγωγή του 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει αυξήσει τον στόχο της στο 70%.

 

Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση. Ενώ ήδη… σε τεχνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το 6G η χώρα μας, αν και άργησε να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάπτυξης του δικτύου 5G, σήμερα βρίσκεται σε καλό επίπεδο, σαφώς ανταγωνιστικό έναντι άλλων χωρών. Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των δικτύων αυτών στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το δίκτυο 5G αναμένεται στο τέλος του 2023 να καλύπτει με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps το 60% του πληθυσμού της χώρας και ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 90% μέσα στο 2026. Μεγάλης σημασίας είναι και η πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για πλήρη κάλυψη των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας έως τέλους του 2025, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παροχή νέων υπηρεσιών, όπως η συνδεσιμότητα των οχημάτων για την αποφυγή συγκρούσεων, ο έλεγχος των διακινούμενων φορτίων και η παροχή πληροφοριών στην εφοδιαστική.

 

Είναι προφανές, ότι χάρη στην επέλαση της ψηφιοποίησης ένας μεγάλος όγκος ανθρωποωρών που σήμερα αναλώνονται αδίκως… σε γραφειοκρατικές διαδικασίες θα αξιοποιηθούν δυναμικά γεγονός που θα προσδώσει στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μια νέα δυναμική επιτρέποντας την αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν. Σαφέστατα οι προσπάθειες της, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβέρνησης για την ψηφιοποίησης του Δημόσιου Τομέα επίσης θα τον καταστήσει «φιλικότερο» προς τον  πολίτη ενώ θα αξιοποιήσει επίσης δυναμικά ένα στελεχιακό δυναμικό που σήμερα εξακολουθεί να είναι «κριμένο πίσω από στοίβες εγγράφων».

 

Αν αναλύσουμε το «κεφάλαιο ψηφιοποίηση» θα «αναγνώσουμε» μέσα τις σημαντικές αναφορές την ανταγωνιστικότητα την καινοτομία αλλά και την εξωστρέφεια. Για την τελευταία, ως πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο προωθεί την ψηφιοποίηση ως εκ των βασικών στοιχείων που στηρίζουν την εξωστρέφεια άρα και την ανταγωνιστικότητα.

 

Σήμερα η σοβούσα ενεργειακή κρίση και  συνακόλουθα η κρίση που γιγαντώνει τον πληθωρισμό εμφανίζει ευκαιρίες για το επιχειρείν. Να «τρέξει» την ψηφιοποίηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι έτοιμο να απαντήσει στις προκλήσεις  της «νέας παγκοσμιοποίησης» όπως αυτή σήμερα «καλιμπράρεται» υπό το βάρος των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση αξιοποιώντας κάθε καινοτόμα πρόταση. Αλλά και να συνδράμει επιχειρηματικά και επιχειρησιακά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ ώστε ενεργειακά η Ελλάδα σταδιακά να καταστεί αυτάρκης.

 

ΑΠΕ και ψηφιοποίηση είναι, λοιπόν, οι δύο μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Η ελληνική οικονομία, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης, θα καταφέρει το παράδοξο  να αναπτυχθεί σημαντικά, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις εποχές της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Κοιτάζοντας λοιπόν μπροστά με αισιοδοξία, οι καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με εργαζόμενους άρτιας κατάρτισης, θα στηρίξουν την ελληνική Οικονομία ώστε να διαγράψει μια εκπληκτική πορεία, πολύ πριν ξεκινήσει η δεκαετία του 2030.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή