Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην AXIA NEWS (17/09/2022) - «Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ βοηθούν, προειδοποιούν και υπόσχονται»
23/09/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Έπεσε η αυλαία της 86ης ΔΕΘ μετά τις εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με κοινό σημείο αναφοράς την ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει τη μεσαία τάξη. Μία μεσαία τάξη που έχει υποστεί πολλές φορές αναδρομική ισχύ επιβαρύνσεων, αλλά ποτέ αναδρομική επιστροφή φόρων από την άδικη υπερφορολόγηση της, που θα συμψήφιζε τουλάχιστον τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η επιχειρηματικότητα άκουσε στην 86η ΔΕΘ, από τη κυβέρνηση όσα σχεδόν περίμενε και όσα μπορούν να πραγματοποιηθούν εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, όπως συνέβη και τα τρία προηγούμενα χρόνια, που παρά τη πανδημία, όσα εξαγγέλθηκαν, υλοποιήθηκαν.

 

Οι ενθαρρυντικές ανακοινώσεις των στοιχείων, αναφορικά με τους πολύ θετικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, έδωσαν την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέτρα 5,5 δις ευρώ, χωρίς να υπερβεί τα όρια, του επί του παρόντος, διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Η οικονομία της χώρας μας παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη δυναμική, σε σύγκριση με τους λοιπούς εταίρους μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, που η αδιαμφισβήτητη σκληρότητα των αριθμών το επιβεβαιώνουν. Εάν μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του έτους είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 7,7% και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε όρους όγκου είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,8%, τότε το τρίτο τρίμηνο που συμπεριλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστικών εσόδων είναι βέβαιο πως θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η αλήθεια των αριθμών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά μπορεί εύκολα να αλλάξει, εάν η ανάπτυξη της οικονομίας ανακοπεί, το εισόδημα των νοικοκυριών δεν ενισχυθεί και τα έσοδα των επιχειρήσεων δεν αυξηθούν. Πρέπει λοιπόν να διατηρήσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στα 5 δις ευρώ με αύξηση 38%, τις εξαγωγές και στο δεύτερο εξάμηνο στα 45 δις ευρώ με αύξηση 40%, τον κύκλο εργασιών στα 203 δις ευρώ με αύξηση 32%. Όμως οι θετικοί δείκτες, όπως τους κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ δεν πρέπει να μείνουν απλώς ως αισιόδοξο μήνυμα, αλλά να γίνει διακύβευμα της κυβέρνησης να περάσουν στη καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Να τονώσουν την πραγματική οικονομία να δώσουν μια αυτοπεποίθηση στήριξης στους πολίτες σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου η διατήρηση του τρόπου και του κόστους ζωής, θα δοκιμαστούν τον φετινό χειμώνα. Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν μια πολιτική με ισχυρό και θετικό πρόσημο για την κοινωνία και το επιχειρείν στο πλαίσιο ότι η λελογισμένη και κοστολογημένη οικονομική πολιτική δεν μας θέτει σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά τουναντίον υπόσχεται να ωθήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Το τρίπτυχο «συνέπεια - συνέχεια - σταθερότητα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ευελπιστούμε να διασφαλιστεί με τα 21 νέα οικονομικά μέτρα σε τρεις χρονικά κύκλους, εκ των οποίων τα 8 είναι άμεσα, τα 12 είναι αλλαγές για το 2023 και το ένα είναι πρόγραμμα στέγασης.

 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μεταφέρουν την σιγουριά ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί με συνέπεια και συνέχεια. Σωστά μάλιστα τα μέτρα προτάσσουν την κοινωνική ευαισθησία, στηρίζοντας οικονομικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, που όμως μπορεί να δημιουργήσει κινητικότητα στην αγορά με προφανή οφέλη. Είναι σίγουρο ότι όταν η κοινωνία λαμβάνει από την κυβέρνηση του, τα σωστά μηνύματα, την σωστή στιγμή, χωρίς περιστροφές και δυσνόητες έννοιες, χωρίς στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αντιδρά θετικά. Η επιχειρηματικότητα χαιρετίζει την ισχυρή ένεση κινητικότητας στην κυκλική οικονομία, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κάθε μέτρο που δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική αγορά. Εάν βεβαίως μέχρι τέλος του έτους δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, σαφώς και επιθυμούμε, όσα περιθώρια υπάρξουν για εξαντληθούν σε επιπλέον μέτρα στήριξης και να αξιοποιηθούν για βοήθεια της κοινωνίας και ενδυνάμωση της οικονομίας. Οι εξαγγελίες στη φετινή ΔΕΘ, βοηθούν, προειδοποιούν και υπόσχονται προεκλογική συνέχεια.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή