Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην 34η Έκθεση Βιβλίου, στο Πασαλιμάνι
10/06/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η διάνοιξη των οριζόντων των επισκεπτών της, στην σκέψη και την έκφραση δημιουργών, τα πονήματα των οποίων παρουσιάζονται στην 34η Έκθεση Βιβλίου στον Πειραιά, είναι ίσως η σπουδαιότερη συμβολή της, σε μία περίοδο όπου η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του βιβλίου με το αναγνωστικό κοινό. Και την επαναπροσδιόρισε δυναμικά, γιατί οι αναγνώστες δεν εγκατέλειψαν το βιβλίο, την ανάγνωσή του, αναγνωρίζοντας την δύναμη του στην έξοδο από την αθυμία και τον ψυχολογικό μαρασμό που προκαλεί στους ανθρώπους η πανδημία. Η 34η Έκθεση Βιβλίου, χάρη στην οποία ο Πειραιάς, έχει αποτυπωθεί στον «χάρτη» των σημαντικών γεγονότων που σχετίζονται με την γνώση, αποτελεί ευκαιρία για την διάνοιξη των οριζόντων των επισκεπτών της στην σκέψη και την έκφραση δημιουργών, από όλο τον κόσμο. Αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας. Μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, ο συγγραφέας του καταθέτει τη μελέτη, την έρευνα, τις εμπειρίες του και τα αισθήματά του. Μας εισάγει στον κόσμο του και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε, να τον προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε τη σκέψη του.

 

Λένε, ότι μια κοινωνία που δεν διαβάζει, μια κοινωνία που έχει εκτοπίσει το βιβλίο στο περιθώριο της κοινωνικής και προσωπικής ζωής, είναι μια κοινωνία καταδικασμένη στην πνευματική υποβάθμιση, τον πνευματικό εκβαρβαρισμό. Ευτυχώς, η Έκθεση Βιβλίου, που αποτελεί θεσμό για την πόλη του Πειραιά, λειτουργεί ως «πνευματικός φάρος» στο πρώτο λιμάνι της χώρας που αποτρέπει τον πνευματικό εκβαρβαρισμό.

 

Οι φάροι έχουν κτιστεί για να αντέχουν στα στοιχεία της φύσης. Εύχομαι ο «πνευματικός φάρος» της Έκθεσης Βιβλίου του Πειραιά να μην ξανα-διακόψει την αναλαμπή του για κανένα λόγο στο εξής.

 

 

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή