Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλη Κορκίδη σε AXIA NEWS (16/5/2022) - Η ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει την έκπληξη
20/05/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

Το Υπουργείο Οικονομικών στη Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική για την περίοδο 2022-2025 προβλέπει την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 150% του ΑΕΠ έως το 2025. Οι νέες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό στο 5,6%, ενώ οι προσδοκίες ανάπτυξης περιορίστηκαν στο 3,1%. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα εθνική προσέγγιση για τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό κονδύλι για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων της ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2023 θα ανέλθει συνολικά στα 6,5 δις ευρώ, με τα 3,6 δις ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον τακτικό προϋπολογισμό.

 

Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στο χαμηλό 12 μηνών των 105 μονάδων τον Απρίλιο, από 112,1 μονάδες τον Μάρτιο σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να δέχεται επίσης σημαντικό πλήγμα. Επιδείνωση σημειώθηκε στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και τη βιομηχανία, και σε μικρότερο βαθμό στο λιανικό εμπόριο. Ο δείκτης κλίματος της ICAP μειώθηκε από τις 181 μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2021 στις 140 μονάδες το 1ο τρίμηνο του 2022, με επιδείνωση σε όλες τις συνιστώσες του, ενώ 6 στους 10 Έλληνες Διευθύνοντες Συμβούλους δηλώνουν ότι αναμένουν πληθωρισμό και υψηλές τιμές ενέργειας να περιορίσουν την ανάπτυξη.

 

Χάρη των επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας, η S&P αναβάθμισε τη ΔΕΗ από B+ σε BB-, μια απόφαση που έρχεται μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, που θέτει το ελληνικό κράτος, το οποίο κατέχει το 34% της εταιρείας, σε καλύτερη θέση να συνεχίσει να το υποστηρίζει. Η ΔΕΗ-ΑΠΕ πρόκειται να αποκτήσει τη δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω εξαγοράς χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει 73 MW αιολικής ενέργειας σε λειτουργία, 36 MW υπό κατασκευή και 150 MW υπό ανάπτυξη. Οι εργασίες στο FSRU Αλεξανδρούπολης ξεκίνησαν επίσημα με την παρουσία του Πρωθυπουργού. Η εγκατάσταση, η οποία θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 153.500 κυβικών μέτρων και ετήσια δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 bcm, έχει προγραμματιστεί να ελλιμενιστεί τον Νοέμβριο του 2023 και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την «International Port Investments Kavala» ως προτιμώμενο μειοδότη για την παραχώρηση στο λιμάνι της Καβάλας. Η κοινοπραξία θα καταβάλλει 33,9 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση και δεσμεύεται για επενδύσεις 36 εκατ. ευρώ ως μέρος της συμφωνίας. Οκτώ επίσημες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπήρξαν για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, με δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται στις αρχές του 2023. Το τίμημα αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και στους πιθανούς πλειοδότες περιλαμβάνονται σημαντικοί εγχώριοι και διεθνείς παίκτες με μακρά εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση οδικών περιουσιακών στοιχείων.

Στον τομέα του τουρισμού 1,68 εκατ. επιβάτες διήλθαν τον Απρίλιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο 84,5% των επιπέδων που επιτεύχθηκαν τον ίδιο μήνα του 2019. Σε σύγκριση με πέρυσι που εξακολουθούσαν να ισχύουν οι περιορισμοί, αυτό αντιπροσωπεύει άλμα 428% και δημιουργεί προσδοκίες για επίτευξη φέτος του 90% της τουριστικής κίνησης του 2019. Πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται στο Αιγαίο αυτό το καλοκαίρι, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 570 θα είναι homeporting σε ελληνικό λιμάνι, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.

 

Τέλος, η έκθεση της KPMG σχετικά με το «Το μέλλον του τομέα λιανικής» διαπίστωσε ότι η αύξηση

των διαδικτυακών πωλήσεων ήταν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών που προκλήθηκαν από τον Covid-19. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,6% ετησίως μεταξύ 2015-2020, κορυφώνοντας τα 31 δις ευρώ το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Cardlink οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ανήλθαν συνολικά στα 6,1 δις ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 40% από τα επίπεδα του 2020, ενώ οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ανήλθαν συνολικά σε 44,5 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 23,5%. Η ελληνική οικονομία παρά τις δυσκολίες μπορεί να κάνει την έκπληξη.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή