Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στη Στέλλα Κεμανετζη “oikonomia.gr & sofokleous10.gr” (14/01/2022) - Το 2022 είναι έτος ευκαιριών και προκλήσεων για την επιχειρηματικότητα
14/01/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

To 2022, αναμφίβολα αποτελεί μια χρονιά ευκαιριών και προκλήσεων για την επιχειρηματικότητα. Η προηγούμενη διετία, απαιτούσε σχεδιασμό και ταχύτητα στις πολύ σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, παρά την πανδημία. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που, στο τέλος του 2021, οδήγησαν σε αποτελέσματα με θετικό οικονομικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, τα μέτρα στήριξης άνω των 43 δις ευρώ λειτούργησαν σαν ασπίδα απέναντι στην οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα που προκάλεσε ο συνδυασμός του πληθωρισμού και της πανδημίας. Το 2022 απαιτεί από την επιχειρηματικότητα του τόπου περισσότερη δουλειά, επενδύσεις και υπευθυνότητα, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τη διπλή αρνητική συγκυρία, αλλά και να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά για αλλαγή, ανάκτηση, ανάκαμψη και ανάπτυξη της διετίας 2022-2023.

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όμως, άντεξαν και δικαιωματικά ατενίζουν το νέο έτος με αισιοδοξία, αν όχι με υπέρμετρη, τουλάχιστον με συγκρατημένη. Και τούτο γιατί στην αρχή και αυτής της χρονιάς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να κινηθούν σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον που εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία και οι αλλεπάλληλες μεταλλάξεις. Ο ψυχολογικός παράγοντας ήταν και παραμένει μια βασική παράμετρος για το επιχειρείν που αναμένει μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Άλλωστε δεν μπορούμε να κινούμαστε με «φοβικά σύνδρομα» στην αγορά και αυτό συνιστά μια πρόκληση. Η στροφή στην εξωστρέφεια, υποδηλώνει ότι οι μικρομεσαίοι «βλέπουν» αισιόδοξα τον ορίζοντα και είναι «έτοιμες να δώσουν την μάχη». Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να «στρέψουν το βλέμμα» προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η ψηφιοποίηση και αυτή είναι μία ακόμη πρόκληση.

 

Στον τομέα της Οικονομίας, κρίσιμο στοίχημα είναι η επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 με ανάπτυξη στο 4,5% του ΑΕΠ, μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% από 7,3% του ΑΕΠ 2021, καθώς και του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% από 9,9% του ΑΕΠ 2021. Αποκλιμάκωση του χρέους στο 189,6% από 197,1% το 2021. Σημειώνεται, ότι η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του υψηλού δημόσιου χρέους, όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη έκθεση της ΤτΕ, είναι διασφαλισμένη καθώς οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Η διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, μέσα από την επίτευξη κρίσιμων κοινωνικών δεικτών με σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 17,3% το 2019 στο 13,3% τον Οκτώβριο του 2021 πρέπει να συνεχιστεί και να συνδυαστεί με βελτίωση του εισοδήματος εργαζομένων και νοικοκυριών. Κάτι που επιτυγχάνεται με μείωση άμεσων, έμμεσων φόρων και ΕΝΦΙΑ, εισφορών και διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού αρχικά με 2% τον Ιανουάριο και ακόμη μια στα μέσα του έτους. Επιπλέον, τα επιδόματα πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.

 

Οι επενδύσεις, το εξαγωγικό εμπόριο και το τουριστικό προϊόν αποτελούν, το τριπλό στοίχημα για το 2022. Το 2021, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όμως οι επιδόσεις πρέπει να συνεχιστούν και το 2022 ακόμη πιο βελτιωμένες. Στον γεωπολιτικό τομέα, η ελληνική κυβέρνηση με μια συνεπή αμυντική και διπλωματική πολιτική θωράκισε και αναβάθμισε τη χώρα μας, σε δύναμη σταθερότητας και πρωταγωνιστή στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμφίβολα, η πατρίδα μας έχει αλλάξει σημαντικά και έχει αναδειχθεί σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Κινείται πλέον σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και προόδου, ενώ παράλληλα έχει επανακτήσει την εθνική αξιοπρέπεια και το κύρος της στην Ευρώπη. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας πρέπει να αξιοποιηθούν και η επίτευξη των στόχων από τους μικρομεσαίους της αγοράς αναμφίβολα, θα μετατραπεί σε οικονομικό και κοινωνικό μέρισμα προς όλους τους Έλληνες.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή