Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στο Reformer.gr- ''Ανθεκτικότητα και κινητικότητα δείχνει η επιχειρηματικότητα''
12/11/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δημιουργεί σύννεφα σε μια σειρά θετικών οικονομικών δεικτών, οι οποίοι συνεχίζουν να καταγράφουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας μετά το lockdown. Εντυπωσιακή άνοδο στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων καταγράφουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για την Περιφέρεια Αττικής το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής το εννεάμηνο του 2021 δημιουργήθηκαν 13.984 νέες επιχειρήσεις και διέκοψαν 2.684 τη λειτουργία τους. Δηλαδή η αναλογία εγγράφων-διαγραφών επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια του Λεκανοπεδίου, είναι πέντε προς μία. Ειδικότερα, ανά μορφή εταιρίας συστάθηκαν 4975 ΙΚΕ, 4.694 ατομικές, 1982 Ε.Ε., 1.335 Ο.Ε., 667 Α.Ε., 165 ΕΠΕ., 121 αστικές, 36 Κοινοπραξίες και 9 ενέργειας. Αντίστοιχα διαγράφηκαν 725 ατομικές, 570 ΙΚΕ, 505 Ο.Ε., 314 Ε.Ε., 280 ΕΠΕ, 218 Α.Ε., 42 αστικές, 25 Κοινοπραξίες και 2 ΣυνΠΕ. Οι νέες συστάσεις επιχειρήσεων ανά κλάδο στην Αττική μέχρι σήμερα δείχνει 6.353 στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, 2.461 στη μεταποίηση, 1.175 στην εστίαση, 267 τουρισμού και 258 στα logistics. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Γ.ΕΜΗ. ενεγράφησαν 13.984 επιχειρήσεις με διαφορετικούς ΚΑΔ. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται πρώτες σε αριθμό οι 1833 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, 1175 της εστίασης, 1150 του χονδρικού εμπορίου, 1079 διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, 788 παροχής συμβουλών διαχείρισης, 552 παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και κλιματισμού 522 εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες, 537 κατασκευές κτιρίων, 469 προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών & παροχής συμβουλών και 402 παροχής προσωπικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα, διεγράφησαν 2684 επιχειρήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων με πρώτες σε αριθμό να βρίσκονται οι 398 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, 329 χονδρικού εμπορίου, 94 παροχής προσωπικών υπηρεσιών, 91 παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και κλιματισμού, 87 κατασκευής κτιρίων, 77 παροχής συμβουλών διαχείρισης, 74 εκπαίδευσης, 72 διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και 70 χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών.

 

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν πως ακόμα και εν μέσω πανδημίας οι Έλληνες επιχειρηματίες προχωρούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με δεδομένη την σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο για την επιχειρηματικότητα στην Αττική. Σημαντικό ρόλο στη μελλοντική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων θα παίξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την περαιτέρω στήριξη των ΜμΕ. Ιδιαίτερα, το ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά και τα άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία» πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να αναπτυχθούν και εκσυγχρονιστούν, καθώς και να εξετάσουν τις συνενώσεις και τα κίνητρα, που έχουν ανακοινωθεί. Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας τονίστηκε για μία ακόμη φορά ότι η αγορά, που επιχειρεί να συνέλθει από την πανδημία, πρέπει να βρει τρόπο να τα ξεπεράσει γιατί δεν θα αντέξει οποιαδήποτε μορφή lockdown. Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά είναι έντονα αισθητές από την «εισαγόμενη» ανατίμηση των πρώτων υλών, αλλά και γενικότερα των αγαθών εξ αιτίας των στρεβλώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα όπου τα κόστη διαμετακόμισης, κυρίως στα εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Το οικονομικό κλίμα αυξήθηκε κατά 3,7 μονάδες τον Οκτώβριο στις 112,4 μονάδες, μετά από πτώση 3,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο και κατά 20,6 μονάδες από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να επιδεινώνεται, υποχωρώντας 6,4 μονάδες στις -44,7 μονάδες τον Οκτώβριο, διαγράφοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους. Η αβεβαιότητα για το ενεργειακό κόστος και την διαμόρφωση των τιμών αναμένεται να επηρεάσει σε όλο του το εύρος τον μεταποιητικό τομέα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ επισημαίνεται πως η μόνη ενθαρρυντική προσπάθεια είναι μιας κοινής προσέγγισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την σχηματοποίηση μιας εργαλειοθήκης πολιτικών, ώστε να υπάρξει συντονισμός στα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις κατακόρυφες αυξήσεις τιμών και αντιμετώπισης του κόστους της ενεργειακής κρίσης.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή