Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, για την POLITICAL (2/11/21) - Οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο τελευταίο δίμηνο
04/11/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το τελευταίο δίμηνο του έτους, που διανύουμε μπορεί να περιέχει για όλες τις επιχειρήσεις, δυσκολίες, προκλήσεις και απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει εποχικές ευκαιρίες και εφικτούς στόχους για αύξηση της κατανάλωσης, τζίρου και κερδών. Η δεκαπενθήμερη περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η εβδομάδα της blackfriday και οι εορταστικές εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δημιουργούν προσδοκίες στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και τις υπηρεσίες εστίασης, διασκέδασης και εσωτερικού τουρισμού. Η εικόνα όμως της διεθνών αγορών και οι οικονομικές εξελίξεις, προειδοποιούν, πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους να διανύσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο τελευταίο δίμηνο του έτους. Η διεθνής αγορά βρίσκεται ήδη, ενώπιον προβλέψιμων, αλλά εκρηκτικών ανατιμήσεων πρώτων υλών και καταναλωτικών αγαθών, που έχουν δημιουργηθεί από το «δίδυμο φωτιά», αφενός της εκτίναξης στο ενεργειακό κόστος και αφετέρου της αρρυθμίας στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Η εφοδιαστική αλυσίδαθα συνεχίσει μάλιστα το τελευταίο δίμηνο να αντιμετωπίζει εντονότερα προβλήματα και να δέχεται πλήγματα σε χρόνο και χρήμα, ενώ η περίπλοκη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί πριν την άνοιξη του 2022. Με σκοπό μάλιστα να ξεπεράσουν τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική, μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες του λιανεμπορίου ναυλώνουν πλοία, που έχουν την ικανότητα μεταφοράς κοντέϊνερ για να αποφύγουν τις συνέπειες της διακοπής των ροών σε καταναλωτικά αγαθά και εποχικά προϊόντα, ειδικά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Η παγκόσμια αρρυθμία, στα λιμάνια ανά τον κόσμο, όπου παρατηρούνται ουρές πλοίων, δημιουργούν ανησυχητικές ελλείψεις στην βιομηχανία, τη μεταποίηση και το εμπόριο. Στο ενεργειακό κόστος οφείλονται αποκλειστικά οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά, οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις προμήθειας σημαντικών βιομηχανικών υλικών. Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που τάχθηκαν υπέρ της λήψης άμεσων αποφάσεων και ήδη εφαρμόζουν μια σειρά εθνικών μέτρων, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά όχι ακόμα για τις επιχειρήσεις.

 

Οι φορολογικές υποχρεώσειςτου διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου βρίσκονται στη μέση του χρόνου πληρωμών των μηνιαίων δόσεων του 2021, που ξεκίνησαν τον Αύγουστο και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο. Ο φόρος εισοδήματος για 205.153 επιχειρήσεις σε σύνολο 281.724 νομικών προσώπων, ήταν αυξημένος το 2021 λόγω της προκαταβολής στο 70%, κατά 33,6% και στα 3,2 δις ευρώ. Συγκριτικά, πέρυσι από τα 275.505 νομικά πρόσωπα τα 188.651 κατέβαλαν φόρους 2,4 δις ευρώ. Το τελευταίο δίμηνο έρχεται και ο λογαριασμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολήςμε την επιλογήεξόφλησης, είτε σε 60 έντοκες δόσεις, είτε με εφάπαξ εξόφληση έως 31 Δεκεμβρίου και με επιπλέον έκπτωση 15%, πέραν του κουρέματος του αρχικού ποσού. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει να στείλει τα «ραβασάκια» εντός Νοεμβρίου, προχωρώντας στην εκκαθάρισή των οφειλών και στέλνοντας τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων με συνολικά 8,3 δις ευρώ. Μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει το «κούρεμα» από 25% έως 75% των επιστροφών, οι δικαιούχοι θα δουν στη ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό που έλαβαν και το ποσό που θα πληρώσουν στο κράτος ως οφειλή, όπως ακριβώς αποτυπώνεται ο φόρος εισοδήματος με «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές».

 

Στη τελική ευθεία μιας ακόμα δύσκολης οικονομικά χρονιάς, το ζητούμενο είναι η φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος που ξεκίνησε και η χειμερινή εορταστική αγορά, που έρχεται, να πραγματοποιηθούν με τις λιγότερες δυνατές ανατιμήσεις, με γεμάτες αποθήκες και ράφια, με τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με επάρκεια αγαθών στην αυξημένη καταναλωτική ζήτηση, ώστε να μην στερηθούν τον παραμικρό τζίρο, που προσδιορίζει το τελευταίο και κρίσιμο δίμηνο. Ο συνδυασμός ακρίβειας, φορολογικών βαρών, καταβολής ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας, αναμφισβήτητα προμηνύει και για φέτος ένα «βαρύ χειμώνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή