Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL (19/10/2021) - Οι γεωπολιτικές αλλαγές εξελίσσονται θετικά για την ελληνική οικονομία
25/10/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει τελευταία πολύ καλές κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής μας. Η χώρα μας μπορεί πλέον να κάνει τις επιλογές της, χωρίς όμως να διακόπτει τους δεσμούς της με άλλες μεγάλες δυνάμεις. Σε μια λεπτή, περίπλοκη και εύθραυστη ισορροπία η Αθήνα έκανε ανατροπές και διατήρησε τις σχέσεις της με τις κορυφαίες χώρες, που καθορίζουν την «διεθνή τάξη». Η Ελλάδα δεν εγκλωβίστηκε στο δίλημμα «μαζί μας ή εναντίον μας», ακόμα και όταν οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες ή προφανείς. Όπως συμβαίνει τα τελευταία 47 χρόνια τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας λαμβάνουν πρώτα υπόψη τη βασική παράμετρο ποιος μπορεί να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα της χώρας μας απέναντι σε κάθε είδους απειλή εξ Ανατολών. Τόσο λοιπόν η Ελληνογαλλική Συμμαχία, όσο και η ανανέωση της Ελληνο-Αμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

 

Η περίοδος γεωπολιτικών αλλαγών που διανύουμε, είναι γεγονός πως βρίσκει την την ηγεσία της χώρας μας αρκετά σοφότερη, ως προς την διαχείριση μεγάλων και δύσκολων κρίσεων. Το 2019 δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και όμως βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε ένα καθεστώς απειλής της δημόσιας υγείας, που άλλαξε τη ζωή μας. Η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε πριν μια δεκαετία, δυστυχώς διατηρήθηκε και εξακολουθεί να μας επηρεάζει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετατόπισε τους στόχους για την ευρωπαϊκή οικονομία και επηρέασε σημαντικά την ευρωπαϊκή πολιτική. Με φόντο την ανάσχεση της πανδημίας και της ακρίβειας, ο βασικός γνώμονας για την ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να διασφαλίζει οικονομική και κοινωνική ευημερία. Ωστόσο ο όρος της κοινωνικής ευημερίας έχει πάψει να έχει «πολιτική μεταχείριση» και έχει προσλάβει οικονομική διάσταση, ώστε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις για όσο διαρκέσουν. Άλλωστε όποια χώρα περάσει πιο γρήγορα από την θεωρία στην πράξη θα ξεπεράσει συντομότερα και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστούν οι μεμψιμοιρίες, καθώς είναι «καταστροφική πολυτέλεια» σε μια χρονική συγκυρία, όπου ταυτόχρονα ισχυρές και αδύναμες οικονομίες επιχειρούν την μετά πανδημία ανάταξη τους με τη δημιουργία «αντισωμάτων» έναντι μελλοντικών οικονομικών απειλών. Όποια χώρα μάλιστα καταφέρει να περάσει πιο γρήγορα από την θεωρία στην πράξη θα είναι η πλέον κερδισμένη. Ακόμα και ιστορικά, αναμένεται ότι η μετάβαση στην μετά πανδημία εποχή θα φέρει μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις, όπως αντίστοιχα συνέβη στις οικονομίες του πλανήτη, αμέσως μετά την τιθάσευση της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης του 1919. Οι προκλήσεις της οικονομίας για το το επόμενο έτος έχουν την διεθνή τους διάσταση για τη παραγωγή, το εμπόριο, τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνεχίζουν να «δοκιμάζονται» οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Κίνα, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, αφού ο διεθνής επιχειρηματικός τομέας έχει μετατραπεί σε γεωπολιτικό πεδίο μάχης με τις μεγάλες εταιρείες στην «πρώτη γραμμή». Ως γνωστό, «έκλεισε» και η συμφωνία 136 χωρών για επιβολή ελάχιστου φόρου 15% σε πολυεθνικούς κολοσσούς που θα φέρει 150 δις ευρώ έσοδα στις χώρες που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.

 

Το 2021 θα συνεχίσει να ελλοχεύει κινδύνους, παρά το γεγονός ότι είναι μία χρονιά οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που φαίνεται να επηρεάζει θετικότερα όλων την οικονομία της χώρας μας, κυρίως λόγω της προικισμένης γεωπολιτικής της θέσης στην Ευρώπη, αφού αποτελεί σημαντικό εμπορικό και ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία προκλήσεων με την κλιματική αλλαγή, τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, που ταλανίζει τον μεταποιητικό τομέα, καθώς και τις μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά, που αποτελεί μια ιδιόμορφη απειλή για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Το ενοχλητικό είναι πως συχνά πυκνά καλείται να αντιμετωπίσει μια εριστική και απρόβλεπτη «γείτονα χώρα» που απειλεί διαρκώς να διαταράξει το status που εδράζει σε διεθνείς συνθήκες και όχι μόνο. Το καθησυχαστικό είναι πως σε όσα δύσκολα μέτωπα την έχουμε αντιμετωπίσει διπλωματικά, η Ελλάδα έχει καταφέρει να βγει νικήτρια, σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που μπορεί να αλλάζει γρήγορα, αλλά εξελίσσεται υπέρ μας.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή