Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL (12/10/2021) - Προσπάθεια για ενοποιημένη λύση ΦΠΑ πωλήσεων στην ΕΕ
18/10/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις λιανικού εμπορίου EcommerceEurope και EuroCommerce ξεκίνησαν από κοινού μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της Ενιαίας Εγγραφής ΦΠΑ. Από την 1η Ιουλίου 2021, τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι κανόνες ΦΠΑ για τις πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου σε καταναλωτές, επεκτείνοντας το σύστημα «OneStopShopVAT» στην εξ αποστάσεως πώληση ηλεκτρονικού εμπορίου και εισάγοντας ένα εισαγωγικό ενιαίο κατάστημα «IOSS». Τόσο οι εθνικές, όσο και οι ελληνικές οργανώσεις εμπορίου χαιρέτισαν την εισαγωγή αυτών των μέτρων απλούστευσης. Ωστόσο, ένα από τα θέματα αντιπαράθεσης σε εθνικό επίπεδο των νέων κανόνων είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της καταχώρισης ΦΠΑ για τους πωλητές που κατέχουν απόθεμα σε πολλά κράτη μέλη προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους καταναλωτές. Στην πράξη, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου εξακολουθούν να πρέπει να διατηρούν τις καταχωρίσεις ΦΠΑ στο εξωτερικό σε κάθε χώρα της ΕΕ όπου στέλνουν ή κατέχουν απόθεμα. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η EcommerceEurope και η EuroCommerce συνιστούν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επεκτείνουν το υπάρχον σύστημα ΦΠΑ σε όλες τις αποστολές εμπορευμάτων, όπου ο πωλητής εγγραφών δεν βρίσκεται στη χώρα φορολόγησης της ΕΕ, και ιδίως για διασυνοριακή διακίνηση ιδίων αποθεμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ για εγχώριες πωλήσεις από κόμβους διανομής από έναν πωλητή που δεν είναι εγκατεστημένος στη συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ.

Τα νέα συστήματα υπηρεσίας μιας στάσης OSS και IOSS θεωρούνται μια επιτυχημένη ιστορία και ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ να απλοποιήσει τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις με πολλές αποθήκες στις χώρες της ΕΕ πρέπει να καταχωρήσουν ΦΠΑ σε κάθε χώρα αποθήκευσης. Αυτό είναι δαπανηρό, ειδικά για τις μεγάλες και ΜμΕ, αλλά και προστατευτικό για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα φυσικά καταστήματα κάθε χώρας της ΕΕ-27. Η εισαγωγή ενός Ενιαίου Αριθμού Μητρώου ΦΠΑ με την επέκταση του υπάρχοντος ΦΠΑ θα μειώσει σημαντικά τις διοικητικές διαδικασίες και θα βοηθήσει κάποιες επιχειρήσεις να ευημερήσουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά όχι όλες. Δεδομένου βεβαίως ότι οι έμποροι λιανικής ήταν και είναι σημαντικοί εισπράκτορες ΦΠΑ, τα επιμελητήρια στο πλαίσιο της εξωστρέφειας υποστηρίζαμε πάντα κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης της συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά με δίκαιο τρόπο μεταξύ φυσικού και ηλεκτρονικού εμπορίου. Το πακέτο ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει προσφέρει πολλά, αλλά ορισμένα ερωτηματικά παραμένουν.

 

Η έκθεση για το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι μια πλούσια πηγή δεδομένων για τις πρόσφατες εξελίξεις του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, στον αντίκτυπο της πανδημίας. Δείχνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε να αναπτύσσεται το 2020 με +10%, αλλά όχι με το +14% του 2019. Το 73% του πληθυσμού της ΕΕ έκανε αγορές μέσω διαδικτύου το 2020, ενώ ήταν 68% το 2019. Οι καταναλωτές σε ποσοστό 88% αγοράζουν περισσότερα από εθνικούς πωλητές και το 40% ανέφεραν ότι αγόρασαν από πωλητή στο εξωτερικό. Η μέση κίνηση στο Διαδίκτυο για προϊόντα όπως η υγιεινή, οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα βιβλία ή η κηπουρική αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και ακόμη και 30% για τα είδη παντοπωλείου. Ο χρόνος παράδοσης το 2021, δείχνει 32% την επόμενη ημέρα, 22% με επιλογή του πελάτη, 21% παράδοση το Σαββατοκύριακο και τέλος 13% με παράδοση αυθημερόν.

 

Ανυπομονούμε λοιπόν να δούμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να άρουν τα εμπόδια στο ψηφιακό εμπόριο, χωρίς όμως να αδικήσουν το φυσικό εμπόριο και να επεκτείνουν τον ενιαίο ΦΠΑ για περισσότερες πωλήσεις και σε χαμηλότερες τιμές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη πρέπει να ταυτιστεί πλήρως με τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιγράφεται στο πακέτο δίκαιης και απλής φορολογίας, με το να μειωθούν περαιτέρω τα εμπόδια που σχετίζονται με το διασυνοριακό εμπόριο στην ΕΕ και να δημοσιευθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση της υφιστάμενης οδηγίας, ώστε να προχωρήσουμε όλοι προς μια ενοποιημένη λύση ΦΠΑ στην ΕΕ και να αποκομίσουμε τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές όλα τα οικονομικά οφέλη από το 2022.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή