Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, σε POLITICAL (5/10/2021)- Προσχέδιο προϋπολογισμού για ολική επαναφορά της οικονομίας το 2022
12/10/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2022. Μιλώντας μάλιστα στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρόσφατα αναβαθμισμένη πρόβλεψη ανάπτυξης 5,9% μπορεί να είναι «πολύ απαισιόδοξη». Επίσης η 11η έκθεση μεταμνημονιακής επιτήρησης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ήταν πολύ θετική, περιγράφοντας την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και με προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναμένεται να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κλείσει στα 350 δις ευρώ φέτος και 355 δις ευρώ το 2022, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ δείχνει να μειώνεται στο 57,6% έως το 2060.

Με τους περισσότερους δείκτες να δείχνουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο και παρά τις ενδείξεις ότι τα φορολογικά έσοδα θα επανέλθουν από του χρόνου άνω των 50 δις ευρώ, η τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί για μη εφησυχασμό, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους παράγοντες που τονώνουν την ανάπτυξη δεν είναι διαρθρωτικοί, αλλά σχετίζονται με παροδικούς παράγοντες, όπως της επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων, τη στάση και τις εκτεταμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης από την κυβέρνηση. Αντίστοιχα η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει σημαντική άνοδο των μέσων εισοδημάτων, η οποία έφτασε τα 10.041 ευρώ το 2020, ίση με αύξηση 7%. Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική άνοδος από το 2015, με τα εισοδήματα να πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα του 2012. Η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 538,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από έλλειμμα 1,34 δις ευρώ τον Ιούνιο και έλλειμμα 797,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, θετικές είναι οι φθινοπωρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και με κινδύνους να ελλοχεύουν. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν και μιλούν για αυξημένη αβεβαιότητα με κύρια πηγή τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση. Παράλληλα, ένα καυτό πεντάμηνο έχουν μπροστά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακολουθώντας ένα βαρύ φορολογικό πρόγραμμα με τα οικονομικά «ραντεβού» του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου με την εφορία να είναι αυτά που θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές αποφάσεις για περαιτέρω ελαφρύνσεις. Προϋπόθεση των φοροελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό, αλλά και των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων από τις έκτακτες αποζημιώσεις που μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 42 δις ευρώ.

Η αγωνία επί του παρόντος επικεντρώνεται στα επίσημα αποκαλυπτήρια του τρίτου τριμήνου, ενώ το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι πλέον στραμμένο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο προσχέδιο συμπεριλαμβάνονται, η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2022, το πρόγραμμα «Γέφυρα» Ι, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης ενσωματώνονται οι φοροελαφρύνσεις που αφορούν στην αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ελληνικό χρέος, που αγοράστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της πανδημίας έως το 2023. Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας της κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για την πορεία της οικονομίας περιγράφουν μια δυναμική και ποιοτική ανάκαμψη. Επιχειρηματικά όμως δεν εφησυχάζουμε από την ανάγνωση των αριθμών του προϋπολογισμού, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση, έως ότου επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 και μέχριηανάπτυξη να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά οδηγώντας στην «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή