Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην Δήμητρα Σκούφου για τα «ΝΕΑ» (17/09/2021) - «Ελκυστική η οικονομική εικόνα για επιχειρήσεις και επενδύσεις»
30/09/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Την «εικόνα» της οικονομίας πίσω από τις πρόσφατες εξαγγελίες που έγιναν στην ΔΕΘ δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλουμε, μετά και την εξειδίκευση των μέτρων, να την δούμε θετικά και αισιόδοξα. Η εικόνα αποκαλύπτει την νέα δυναμική που θέλει η κυβέρνηση να προσδώσει στην οικονομία με ορίζοντα τετραετίας, αλλά και τη μόχλευση οικονομικών στοιχείων, που θα επιδράσουν θετικά την επόμενη διετία στην αγορά. Η βασική θεωρεία ότι η οικονομία, οι οικονομικές δραστηριότητες, είναι ένας κύκλος που ανατροφοδοτεί την κρίση ή την ανάπτυξη δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Ακριβώς εδώ, τα εξαγγελθέντα και εξειδικευθέντα μέτρα στοχεύουν στην ανατροφοδότηση της ανάπτυξης και της απομείωσης της κρίσης που βίωσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα «πιάνει το νήμα» της ανάπτυξης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, που δηλώνει ότι «οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, η ανεργία συρρικνώνεται, οι επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα, και το οικονομικό κλίμα κινείται σε προ πανδημίας επίπεδα». Πράγματι, τη προηγούμενη διετία, η κυβέρνηση υλοποιώντας μια αποτελεσματική δέσμη μεταρρυθμίσεων, παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, πέτυχε μετρήσιμους στόχους, μετουσιώνοντας το όραμα σε μια αναπτυξιακή πραγματικότητα.

Οι 6 στόχοι οικονομικής πολιτικής και οι 7 προτεραιότητες στις οποίες εδράζεται η επίτευξη των στόχων, όπως περιεγράφηκαν, αποδεικνύουν ότι, ακόμη μία φορά, η Ελλάδα διαθέτει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο με «ρεαλισμό και λογισμό». Η λεπτομερής εξειδίκευση των μέτρων δεν αφήνει καμία απορία και κανένα ερώτημα αναπάντητο, σε όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας μια πολιτική με ισχυρό και θετικό πρόσημο για την κοινωνία και το επιχειρείν. Οι συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες με προοπτική αναλύουν όλα τα μέτρα για τα εισοδήματα, την ιδιοκτησία, την εργασία, τα δάνεια, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, τις αυξήσεις και τη νέα γενιά. Απόλυτα κοστολογημένα τα μέτρα ύψους 3,4 δις ευρώ εδράζουν στην οικονομική ανάπτυξη με το τρίπτυχο εξαγωγές, επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Οι στόχοι με ορίζοντα διετίας αφορούν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας, στη βελτίωση σύνθεσης του ΑΕΠ, στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022, σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από το 2023. Αντίστοιχα, οι προτεραιότητες είναι η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 4 δις ευρώ. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, θα προέλθει από την αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ύψους 12,7 δις ευρώ και των εγγυοδοτικών εργαλείων 1,43 δις ευρώ από την ΕΑΤ, ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, θα φτάσουν σε συνολικό ύψος 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Κατά την άποψη των ανθρώπων της αγοράς, η οικονομική πολιτική δεν μας θέτει σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού αλλά, τουναντίον, δίνει αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η οικονομία, η ισχυροποίηση της οποίας, όπως φάνηκε από τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, επέτρεψε τις επιπλέον παροχές της ΔΕΘ. Είναι γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να υλοποιεί ένα σχέδιο 25 συγκεκριμένων δράσεων, διασφαλίζοντας για την κοινωνία την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενώ για την αγορά την προοπτική, την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία. Χωρίς μάλιστα τις συντελεσθείσες ενισχύσεις ύψους 42 δις ευρώ προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες σημειωτέον θα πρέπει να συνεχιστούν, τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν θα έβρισκαν αποδέκτες. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, πιστεύουμε πως, σύντομα, όλοι οι κλάδοι της αγοράς θα δούμε την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, που προβλέπει και περιγράφει το οικονομικό επιτελείο. Επίσης, είμαστε έτοιμοι ως επιχειρήσεις να δώσουμε άλλη μια σκληρή οικονομική μάχη κατά της ακρίβειας, που βεβαίως είναι διεθνές φαινόμενο αγνώστου διάρκειας, αλλά οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας αποθέματα εμπορευμάτων για την απορρόφηση των αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά.

 

Η αποτίμησή μας είναι ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα πρώτον βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα εργοδοτών και εργαζομένων, μέσα από μία σειρά μέτρων, όπως, χαμηλότερες εισφορές και διατήρηση του παγώματος της έκτακτης εισφοράς, και δεύτερον καλούνται να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και η εξάλειψη του φόρου για τις γονικές παροχές. Η αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών στην οποία προσβλέπουν οι επιχειρήσεις, αλλά και η κινητικότητα της κτηματαγοράς, επίσης δικαιολογεί έργο για εκατοντάδες δραστηριότητες. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δουν το ποσό της ενίσχυσης να «κουρεύεται» έως και 75%. Για πρώτη φορά ο παραγωγικός ιστός έχει πλέον στη διάθεσή του ένα πρωτοφανούς ισχύος χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Ελλάδα 2.0, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα μοχλεύσουν, υπερβαίνουν τα 85 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Αυτά μας δίνουν δυνατότητες που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε στο παρελθόν. Όμως πλέον μπορούμε με οικονομικούς όρους να προσδιορίσουμε τι σημαίνει αυτό για όλο το φάσμα του επιχειρείν και της απασχόλησης.

 

Πέραν των εξαγγελιών στην ανάγνωση της εικόνας, πρέπει να δούμε και τον παράγοντα των μεταρρυθμίσεων που, παρά την υγειονομική κρίση, υλοποιήθηκαν στην κατεύθυνση βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επενδύσεις που παρέμειναν «παγωμένες» για πολλά χρόνια ξεκόλλησαν και υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Κολοσσιαίες επιχειρήσεις απ’ όλον τον κόσμο, που πολύ δύσκολα στο παρελθόν θα έστρεφαν το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας, σήμερα επενδύουν σημαντικά κεφάλαια. Η Ελλάδα σήμερα, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις. Επενδύσεις καλοδεχούμενες γιατί, εκτός των άλλων, σηματοδοτούν ότι η χώρα μας έχει περάσει σε μια νέα νοοτροπία, εγκαταλείποντας ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο φιλικό και τα δύο μαζί, δημιουργούν μια ελκυστική εικόνα για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή