Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη στην ΑXIA NEWS-«Ο Αύγουστος των διακοπών φεύγει και ο Σεπτέμβριος των φόρων έρχεται»
02/09/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία στιγμή περιμένει το 1/3 των φυσικών και νομικών προσώπων για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, με την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας να έχει παραταθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή του οφειλόμενου φόρου των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων του Ιουλίου και Αυγούστου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση έως 30 Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο από την εκκαθάριση της δήλωσης τους για να κερδίσουν έκπτωση 3%, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ήταν έως τις 27 Αυγούστου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής είναι η 31η Αυγούστου. Η δεκαήμερη παράταση που δόθηκε για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οριστική, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να περάσουν στο σύστημα όλες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν πλήρη απαλλαγή ή μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50% λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί από τέλος Σεπτεμβρίου σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία έως την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Με βάση τα στοιχεία υποβολής 6,5 εκατ. δηλώσεων, σε επίπεδο ΑΦΜ, από το σύνολο των περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενων πολιτών, που υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογική δήλωση, ατομικά ή με τους συζύγους τους, μέχρι στιγμής έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα τα 2/3. Από αυτούς τα περίπου 2 εκατ. ή το 32% έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή καλούνται να πληρώσουν φόρους 1,6 δις ευρώ ή κατά μέσο όρο 835 ευρώ. Αντίθετα, το 51% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό και 1 εκατ. ή το 17% έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, με την Εφορία να πρέπει συνολικά να τους επιστρέψει πάνω από 250 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 244 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, επτά στους δέκα φορολογουμένους, είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020. Ο φορολογικός λογαριασμός του Σεπτεμβρίου υπερβαίνει το 1 δις ευρώ για τα εισοδήματα των φορολογουμένων του 2020. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι δόσεις των ρυθμίσεων, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει αρκετά περισσότερο, με τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες να αγωνιούν για την απώλεια κάποιας ρύθμισης. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο να εξοφλήσουν μέχρι και 4 δόσεις για φόρο εισοδήματος και τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, αφορούν 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με την Εφορία να ζητεί την πληρωμή της πρώτης δόσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τη πρώτη δόση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση, χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο. Είναι γεγονός, πως μετά από έναν πολύ «καυτό Αύγουστο» από κάθε άποψη και κυρίως υψηλών θερμοκρασιών και δυστυχώς καταστροφικών πυρκαγιών, έρχεται ένας γεμάτος Σεπτέμβριος με ένα «φορολογικό καύσωνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Σεπτέμβριος θα έχει μία βαριά ατζέντα γεγονότων και προκλήσεων για την οικονομία και την πανδημία. Η μάχη όμως είναι μία, αυτή κατά της πανδημίας, αλλά σε δύο μέτωπα, τη μετάλλαξη Δέλτα με όπλο τον εμβολιασμό και τους ανεμβολίαστους με άμυνα τα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε να παρεκκλίνουμε από τον σχεδιασμό για μία ανοιχτή οικονομία και μια αγορά χωρίς lockdown.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή