Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL (22/06/2021) - «Ενθαρρυντικά τα στοιχεία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής»
23/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Την περίοδο που διανύουμε η μεταποιητική και βιομηχανική δραστηριότητα καλείται να απαντήσει σε μία σειρά από ζητήματα τα οποία αναδείχθηκαν τη «διετία της πανδημίας» που τρέξαμε και συνεχίζουμε να τρέχουμε. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία διεξόδου σε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την μεταποίηση, ενώ και το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 εστιάζει στο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η βιομηχανική παραγωγή, που και αυτή δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία, έδειξε ανθεκτική, και τώρα είναι έτοιμη για νέες θετικές επιδόσεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Απριλίου φέτος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι παρουσίασε αύξηση  22,5% έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε το 2020. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της τετράμηνης περιόδου Ιανουαρίου - Απριλίου 2021 σε σύγκριση με του 2020 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 8,7%. Η ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 1,6% στην Ελλάδα έναντι 3,6% στην ΕΕ, οφείλεται κυρίως στην άνοδο του πρωτογενή τομέα κατά 12,5%, τα προϊόντα υγείας 10,9% και γενικά τη μεταποίηση με 2,5%.Παρά την ελαφρώς εντονότερη μείωσητου ΑΕΠ -2,3%, στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2021, έναντι -1,7% του μέσου όρου στην ΕΕ-27 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου κατά 8,2% με εντυπωσιακή μάλιστα άνοδο των εξαγωγών βιομηχανίας τον Απρίλιο με 4,2% σε μηνιαία βάση και με 25,3% σε ετήσια βάση. Αισθητή ήταν και η άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 110 μονάδες τον Μάιο από τις 99,8 τον Απρίλιο κυρίως από την άνοδο που κατέγραψαν οι εξαγωγές της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ πρέπει να εστιάσουμε στις τάσεις της οικονομίας, τη πορεία της βιομηχανίας, το διεθνές περιβάλλον, την ενέργεια και τον κύκλο εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας. Η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ελλάδα τον Μάιο οφείλεται στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κυρίως από τη καλυτέρευση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τη δική τους. Σημαντική είναι και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας με αύξηση των πάγιων επενδύσεων 8,6% έναντι μείωσης 4,3% πριν ένα χρόνο, κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό με άνοδο 16,1%, από -2,9% πριν ένα χρόνο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό επικοινωνίας με άνοδο 39,1% από -8,1% πέρυσι. Η υποχώρηση της ανεργίας, συνεχίζεται το τελευταίο 8μηνο παρουσιάζοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας και τον μικρότερο αριθμό ανέργων στην Ελλάδα. Επίσης μειώθηκε το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο 2,9% τον Απρίλιο, αγγίζοντας το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο, μειώνοντας την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και το «Νότο» της Ευρωζώνης, στις 117 και 79 μονάδες βάσης από 200 και 134 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις δείχνουν αισθητή άνοδο σε επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη Βιομηχανίας, βελτίωση παραγγελιών, άνοδο για τα ενδιάμεσα αγαθά και εντονότερη ζήτηση για τα καταναλωτικά αγαθά. Επίσης δείχνουν αμετάβλητο το εργοστασιακό δυναμικό και ελαφρώς ενισχυμένη την εξασφαλισμένη παραγωγή, που ενισχύθηκε το πεντάμηνο του 2021, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να παραμένει στο 74,1% τον Μάιο. Βελτίωση αναμένεται σε όλους τους βασικούς τομείς, ειδικότερα μετά την αύξηση 22,8% στη μεταποίηση, 22,4% στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, 46,4% στα Ορυχεία-Λατομεία και 1,9% στη παροχή νερού. Στους κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία μας σημειώθηκε αύξηση 13,6% στα φάρμακα, 19,8% στα βασικά μέταλλα και 7,6% στα τρόφιμα. Αναμένεται περαιτέρω άνοδος των τιμών εισαγωγών και νέα σημαντική ενίσχυση των τιμών παραγωγού. Η αυξητική πορεία των εξαγωγών αγαθών θα συνεχιστεί με το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων να αγγίζει το 83% του συνόλου των εξαγωγών μας, όπου πρωτοπορούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα και το αλουμίνιο.

Ανησυχία προκαλεί η κάμψη των νέων ροών πιστώσεων για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας με ετήσιο ρυθμό 2,5%, επιβραδυμένη σε σύγκριση με μέσο ρυθμό μεταβολής 8,5% το προηγούμενο 12-μηνο. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία προκαλούν οι ανοδικές τάσεις στη τιμή του πετρελαίου τον Μάιο, η άνοδος στα κύρια βιομηχανικά μέταλλα και πρώτες ύλες. Προβληματισμό δημιουργεί και η διάρκεια της ανοδικής πορείας στα ναύλα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περιορίζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα μικρών και μικρομεσαίων παραγωγικών μονάδων, καθώς το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει σταθερά υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η τιμή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές στις βασικές αγορές στην Ευρώπη. Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν επηρεάζει πολύ, αφού εξαρτάται από τους κύριους εμπορικούς εταίρους μας, που κατά 80% είναι ευρωπαϊκές χώρες και το 20% είναι με Ασία και Β. Αμερική.

Τα στοιχεία του κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας είναι ενθαρρυντικά, όπως ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για την ανάσχεση της πανδημίας στην χώρα μας ελέω και των εμβολιασμών. Είναι σίγουρο ότι η ανάσχεση της πανδημίας θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξουν οι δράσεις του μεταποιητικού τομέα ευχόμενος τα επόμενα συγκριτικά στοιχεία να εμφανίζουν διψήφιες θετικές αυξήσεις σε όλους τους τομείς των ελληνικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή