Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στον Γιώργο Μανέττα για τα ΝΕΑ (12/6/2021) - «Οι μικρομεσαίοι των SME7 ζητούν από τους ισχυρούς των G7 να τους θέσουν στο επίκεντρο της ανάκαμψης»
23/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Υπό το φως της συνόδου κορυφής των G7 μεταξύ 11 και 13 Ιουνίου 2021, οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτρέπουν τις κυβερνήσεις κορυφαίων χωρών του κόσμου να θέσουν τις ΜμΕ στο επίκεντρο της ανάκαμψης. Με μία μάλιστα κοινή δήλωση, οι Οργανισμοί: CFIB (Καναδάς), SMEunited (EU), CMAFrance (Γαλλία), CPME (Γαλλία), ZDH (Γερμανία), CNA (Ιταλία), Confartigianato (Ιταλία), Confcommercio (Ιταλία), BCCJ (Ιαπωνία), FSB (UK) και BAB (ΗΠΑ) έδειξαν το δρόμο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στις βασικές απαιτήσεις και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις προκλήσεις.

 

Στη πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, οι επτά παραπάνω οργανισμοί των μικρών επιχειρήσεων από όλα τα έθνη της G7 και την ΕΕ, αφού ανέδειξαν τις τρέχουσες απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, συμφώνησαν σε μια κοινή δήλωση με την οποία ως «SME7» ζητούν από τους G7 να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης, ώστε να υποστηρίξουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, να αντιμετωπίσουν το ψηφιακό χάσμα και να ενταχθούν σε ένα φορολογικά φιλικό περιβάλλον με ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%. Άλλα βασικά σημεία που προέκυψαν ήταν ο μεγάλος κίνδυνος το ένα πέμπτο των μικρών επιχειρήσεων και το ένα τρίτο των εμπορικών καταστημάτων λιανικής να μην τα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά την κρίση, ενώ και τα δίκτυα franchise έχουν επηρεαστεί πολύ άσχημα. Τα πιθανά λουκέτα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, στις μικρότερες πόλεις και τα παραμεθόρια χωριά, όπου τα μικρά καταστήματα αποτελούν πηγή απασχόλησης και πρόσθετες υπηρεσίες πέρα ​​από το λιανικό εμπόριο. Κοινή πεποίθηση είναι πως οι ΜμΕ πρέπει να επικεντρωθούν στον μετασχηματισμό των αγορών, υποστηρίζοντας την παρουσία και τη προβολή της ψηφιοποίησης, εκπαιδεύοντας όχι μόνο μισθωτούς, αλλά και τους μικρούς επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

 

Οι ΜμΕ του εμπορίου και της παραγωγής βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας, ως εκ τούτου για τον ίδιο λόγο λοιπόν, πρέπει να βρίσκονται και στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη διπλή μετάβαση προς μια ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Οι περιβαλλοντικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές πρέπει να ενδυναμώνουν και να επιτρέπουν στις μικρότερες επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επενδυτική τους ικανότητα. Οι ΜμΕ υπέφεραν τρομερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τονίζεται σε όλες οι κυβερνήσεις της G7 η ανάγκη να τις υποστηρίξουν, να τις οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να επεκτείνουν περαιτέρω τις πρωτοβουλίες που βοηθούν τις μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

 

Σημειωτέον πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων των G7 και κάθε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο θα επικυρωθεί στη συνέχεια από την G20 και τις 140 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι «SME7», αντιπροσωπεύουν πάνω από 13 εκατ. επιχειρήσεις διεθνώς που απασχολούν το 66% των εργαζομένων, υποστηρίζει ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να είναι στο μυαλό των συνομιλητών της επικείμενης συνάντησης των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη. Οι εκπρόσωποι των κορυφαίων οργανώσεων μικρών επιχειρήσεων από ολόκληρη την εμβέλεια των G7 έκαναν γνωστές από τις 20 Μαΐου τις αμοιβαίες προτεραιότητες και αποφάσισαν να μοιραστούν τα συμπεράσματά τους με την Προεδρία της G7 πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 11-13 Ιουνίου 2021. Επίσης συμφώνησαν στην ανάγκη συλλογικής δράσης, αφού οι μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αποτελούν το θεμέλιο των οικονομιών, οδηγώντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αναδειχθούν σε ηγέτες στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα νέα ψηφιακά εργαλεία για να φτάσουν σε νέες αγορές, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να αναπτυχθούν. Ωστόσο, σε σύγκριση με μεγάλους οργανισμούς, οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερους πόρους και υποδομές, αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεδομένα και εκπαίδευση. Οι SME7 έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις των G7 να λάβουν μέτρα για να επιτρέψουν στις μικρότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να επικεντρώνονται στην αύξηση της συνεργασίας γύρω από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να επιτρέπουν στις μικρές επιχειρήσεις να επενδύουν. Θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν να ισορροπήσουν τους όρους ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στα δεδομένα και τη δίκαιη φορολογία επιχειρήσεων όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία. Οι προσπάθειες της G7 πρέπει τέλος να περιλαμβάνουν την αναγνώριση της σημασίας των μικρότερων επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο με τη προώθηση και περαιτέρω επέκταση πρωτοβουλιών που θα τις βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές με τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των εμπορικών διαδικασιών και διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΕ, καθιστώντας έτσι τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προσβάσιμες σε μικρότερες εταιρείες. Μακάρι οι G7 να αποφασίσουν να αναδείξουν σε πρωταθλητή της ανάκαμψης τη μικρή επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση στο πλαίσιο των διεθνών συναλλαγών και τοποθετώντας στο άμεσο μέλλον τις μικρότερες επιχειρήσεις στο επίκεντρο της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής ανάκαμψης από τη πανδημική κρίση.



 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή