Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη στην «POLITICAL» (8/6/2021) «Η επίσημη θέση του εμπορίου για το πιστοποιητικό Covid στην ΕΕ»
23/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ως γνωστό, η ΕΕ έχει ανακοινώσει από τον Μάρτιο τα σχέδιά της για ένα σύστημα «πράσινου πιστοποιητικού» εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν ξανά ελεύθερα, εάν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν κάνει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή αν εξακολουθούν να διατηρούν επαρκή αντισώματα, αφού έχουν αναρρώσει από τον COVID-19. Η ΕΕ δημιουργεί λοιπόν μια πύλη που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να ελέγχουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών που εκδίδονται σε άλλο κράτος μέλος, χωρίς όμως να εγγυάται κανένα σύνολο ελευθεριών σε ολόκληρη την ΕΕ πέρα ​​από τα ταξίδια.

 

Τα κράτη μέλη που πρέπει να διατηρήσουν περιορισμούς στη δημόσια υγεία μπορούν να εξακολουθούν να τους εφαρμόζουν στους ταξιδιώτες εντός ΕΕ, αλλά να μην κάνουν διακρίσεις λόγω ιθαγένειας. Το πιστοποιητικό δεν θα μπορεί να επηρεάσει εθνικές ή τοπικές αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση ενός εμβολιασμένου ατόμου σε δημόσιους χώρους. Όμως, όποιος έχει έγκυρο πιστοποιητικό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Η ιδέα είναι ότι το σύστημα που έχει ήδη συμφωνηθεί να θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ εντός του Ιουνίου.

Οι τριμερείς συζητήσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής έχουν ολοκληρωθεί και το τελικό κείμενο θα δημοσιευθεί σύντομα, μαζί με ένα δελτίο πληροφοριών. Το Συμβούλιο επιθυμεί να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη, χωρίς να είναι απαραίτητα υποχρεωμένα να αποδεχθούν πιστοποιητικά που να καλύπτουν τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ, όπως Oxford / AstraZeneca, BioNTech / Pfizer και Johnson & Johnson, ανεξάρτητα από το που το έχει λάβει ο καθένας. Το Συμβούλιο έχει τροποποιήσει την αρχική ιδέα της Επιτροπής για το σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ για όσο διάστημα ο ΠΟΥ δεν κηρύττει το πέρας της πανδημίας ώστε να εισαγάγει μια ρήτρα λήξης κατάργησης του κανονισμού μετά από 12 μήνες, εκτός εάν βεβαίως κριθεί αναγκαίο να παραταθεί.

Στη παρούσα κατάσταση, ο τουριστικός κλάδος για τις χώρες, περιφέρειες και πόλεις, που βασίζονται στον τουρισμό για ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους, είναι ανυπόμονοι να αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη διάθεση εμβολιασμών από τη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τον τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια. Ο εμπορικός κλάδος επηρεάστηκε άσχημα από αποσπασματικά μέτρα και έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορα, ακόμη και στις μεταφορές εμπορευμάτων στην αρχή της πανδημίας και δεν πρέπει να επιβληθούν εκ νέου τέτοιοι περιορισμοί. Οι έμποροι λιανικής και χονδρικής, εκτός των τροφίμων που εξυπηρετούν τον τομέα της φιλοξενίας, υπέστησαν καταστροφικές απώλειες κύκλου εργασιών λόγω των επανειλημμένων lockdown και ακόμη και όποιες έμειναν ανοιχτές, είχαν μεγάλη πτώση του τζίρου.

Ορισμένα κράτη μέλη συζητούν εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού με ποικίλες ιδέες για τη χρήση στην οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ενώ τα περισσότερα έχουν ένα πιστοποιητικό ως μέσο που επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν χώρους όπως αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα, που μέχρι τώρα είχαν κλείσει. Άλλες πάλι χώρες σκέφτηκαν να το επεκτείνουν ακόμη περισσότερο για να επιτρέψουν σε αυτούς που εμβολιάστηκαν να επισκέπτονται εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες που επίσης είχαν κλείσει μέχρι τώρα, αλλά ίσως επίσης να κάνουν επισκέψεις σε όλα τα καταστήματα, ακόμη και τα απαραίτητα, υπό την προϋπόθεση ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Ο κανονισμός της ΕΕ, όπως προαναφέρθηκε, δεν θα αλλάξει την ικανότητα των κρατών μελών να αποφασίζουν πώς θα διαχειριστούν τέτοιες απαλλαγές υπό όρους.

 

Η Eurocommerce ως εκπρόσωπος του εμπορίου στην Ευρώπη έχει δηλώσει με συνέπεια ότι υποστηρίζει πλήρως τα μέτρα υγείας για να σταματήσει την καταστροφική εξάπλωση του ιού και τον αυξανόμενο αριθμό παραλλαγών του, αλλά επίσης αμφισβητεί εάν έχει νόημα η διάκριση μεταξύ «απαραίτητων» και «μη απαραίτητων» καταστημάτων, και κατά πόσο εάν μία κατηγορία μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο ασφάλειας. Σε συζήτηση με εκπροσώπους εθνικών οργανώσεων των κρατών μελών προέκυψαν θέσεις, παρατηρήσεις και σημαντικές προτάσεις. Υποστηρίζεται ξεκάθαρα ένα κοινό «πράσινο πιστοποιητικό», αντί για συνονθύλευμα ασύμβατων εθνικών συστημάτων. Υποστηρίζεται η χρήση για την επανέναρξη των ταξιδίων, τόσο για τουρισμό, όσο και για επιχειρηματικούς σκοπούς, καθώς επίσης και για μαζικές εκδηλώσεις, όπως αθλήματα, θέατρο, συναυλίες κ.λπ. Κρίνεται χρήσιμο για διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών, όπου οι οδηγοί των φορτηγών δεν θα υποχρεούνται να έχουν απόδειξη αρνητικού τεστ ή να κάνουν νέο τεστ. Η εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού πρέπει να στοχεύει στη μείωση των περιττών διαδικασιών, αντί να δημιουργεί νέους περιορισμούς σε σχέση με αυτούς που ισχύουν σήμερα.

 

Σύμφωνα με τη Eurocommerce, η είσοδος σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα δεν πρέπει να εξαρτάται από την κατοχή πιστοποιητικού. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην δημιουργηθούν διακρίσεις ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων. Επιπλέον το σύστημα που υποστηρίζει τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι ισχυρό και να αποτρέπει τυχόν απάτη. Τέλος, η ιδέα μιας ρήτρας λήξης ισχύος μετά την παύση του κανονισμού της ΕΕ θα ήταν κατάλληλη, όταν τα περισσότερα άτομα θα έχουν εμβολιαστεί και το πιστοποιητικό δεν θα είναι απαραίτητο. Αυτή είναι η επίσημη θέση του ευρωπαϊκού εμπορίου για την χρήση του πιστοποιητικού Covid στην ΕΕ.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή