Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL (25/5/2021) «Οι αλλαγές στη φορολογία να καλύψουν τις μετατροπές στην οικονομία»
19/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία των επιχειρήσεων, διαπιστώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, οι επιχειρήσεις πρέπει ακόμη και τον 21ο αιώνα να αντιμετωπίσουν διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό λειτουργεί ως σημαντικό εμπόδιο κόστους για τη διασυνοριακή λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικοσυστημάτων και της οικονομίας στο σύνολό της χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να ταιριάζει σε όλα τα κράτη μέλη. Σίγουρα οι ΜμΕ θέλουμε να δούμε τους φόρους να είναι δίκαιοι και να αντικατοπτρίζουν σωστά τη διεθνή και ψηφιακή αγορά στην οποία δραστηριοποιείται κάθε επιχείρηση.

 

Ως εκ τούτου, μετά την απόσυρση της πρότασης για κοινή ενοποιημένη βάση εταιρικής φορολογίας, όλοι φαίνεται να υποστηρίζουν μια φορολογική πολιτική της ΕΕ, που να εναρμονίζεται περισσότερο εσωτερικά και να ευθυγραμμίζεται διεθνώς με τον ΟΟΣΑ και την G20 για τη δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος, που να αντικατοπτρίζει πραγματικά αυτές τις αλλαγές. Η δημοσιονομική πολιτική είναι καθοριστικός παράγοντας για το επιχειρηματικό κλίμα στο οποίο λειτουργούν οι εταιρείες. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονται ένα σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό καθεστώς, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι νομοθετικές προτάσεις που προβλέπονται στην ανακοίνωση για να διασφαλιστεί φορολογική δικαιοσύνη και απλότητα στην επιβολή των φορολογικών κανόνων, που αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα της αγοράς σήμερα.

 

Η ψηφιακή εποχή έχει οδηγήσει σε μετασχηματισμό όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές. Ο τομέας λιανικού και χονδρικού εμπορίου δεν είναι μόνο μεταξύ των μεγαλύτερων φορολογουμένων, αλλά ο σημαντικότερος φορολογούμενος στην ΕΕ, συνεισφέροντας περίπου 183 δις ευρώ, σε φορολογία από κέρδη και άλλους φόρους ετησίως. Η πανδημία έπληξε τον κλάδο σκληρά στην ΕΕ-27 με πολλά καταστήματα, εκτός των τροφίμων, που έκλεισαν για πολλούς μήνες να αντιμετωπίζουν πτώχευση. Όπως υπογράμμισε η Επιτροπή στην πρόσφατα ενημερωμένη βιομηχανική στρατηγική της, η ενιαία αγορά θα αποτελέσει κεντρικό μοχλό ανάκαμψης μετά τη πανδημία. Η μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας και του κόστους για μικρές και μεγάλες εταιρείες, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ενιαία αγορά θα είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία του κάθε επιχειρηματικού τομέα και της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.

 

Είναι βεβαίως θετικό, που η Κομισιόν παρουσίασε ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με σκοπό να προωθήσει ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ. Τα σχέδια αυτά θα βοηθήσουν την Ευρώπη να ανακάμψει από την πανδημία και θα συμβάλουν στην εξασφάλιση επαρκών δημόσιων εσόδων για τα επόμενα έτη. Σε ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο όραμα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέχρι το 2023 ένα νέο πλαίσιο «BusinessinEurope: FrameworkforIncomeTaxation» (BEFIT) για την εταιρική φορολογία στην ΕΕ, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου, στην άρση των φορολογικών εμποδίων, δικαιότερη κατανομή, ελαχιστοποίηση φοροδιαφυγής, στήριξης απασχόλησης και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για επενδύσεις στην ενιαία αγορά.

 

Το φορολογικό σχέδιο για τα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάνει μέτρα που προβλέπουν την εξασφάλιση μεγαλύτερης δημόσιας διαφάνειας, καθώς προτείνεται ορισμένες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους. Επίσης η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Αυτό θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες κατά τα έτη πριν από την πανδημία, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις ζημίες που υπέστησαν το 2020 και το 2021 με τους φόρους που κατέβαλαν πριν από το 2020. Το μέτρο του συμψηφισμού ζημιών με φόρους θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη πανδημία τη τελευταία διετία. Στόχος της Κομισιόν είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε στο μέλλον, η φορολογία να συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της οικονομίας.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή