Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Βασίλη Κορκίδη στον Βαγγέλη Μανδραβέλη (27/4/2021) «Τα οικονομικά μέτρα στήριξης πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα»
18/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης δεν πρέπει να πάνε χαμένα, αλλά να αξιοποιηθούν κατάλληλα για να «πιάσουν τόπο» στη πραγματική οικονομία.Μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 27 δις ευρώ, ενώ τα μέτρα της διετίας αναμένεται να φτάσουν συνολικά τα 38 δις ευρώ. Η αυλαία των Επιστρεπτέων Προκαταβολών έπεσε με τον 7ο και τελευταίο κύκλο που θα δώσει 1 δις ευρώ σε 300.000 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό των 7 κύκλων του προγράμματος της Επιστρεπτέας έφτασε τα 8,3 δις ευρώ σε περισσότερους από 830.000 δικαιούχους. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων χρηματοδότησης να δοθούν στις επιχειρήσεις επιπλέον 3,5 δις ευρώ ρευστότητας συμπεριλαμβανομένων μικροδανείων μέχρι 50.000 ευρώ με εγγύηση του δημοσίου.

 

Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός της αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ- καθώς και η εκτίμηση για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 με ρυθμό 4,9%. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας και προσφέρει χαμηλό κόστος και μικρό ρίσκο στους επενδυτές. Η απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση. Το επιχειρείν έχει ταλαιπωρηθεί επι δεκαετίες από τις γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες οι οποίες δρούσαν ανασταλτικά τόσο στην επιχειρηματική ανάπτυξη όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων. Από τη παρουσίαση των βημάτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι προφανές, ότι η οικονομία της χώρας χρειάζεται ένα «επενδυτικό σοκ», προϋπόθεση του οποίου για να συμβεί, είναι πέραν της μείωσης των γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ο προσδιορισμός ενός «κρυστάλλινου ορίζοντα» για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν αλλά και να εκτιμήσουν τους κινδύνους. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα, στην αρχή της αποδρομής της πανδημίας ελέω των εμβολιασμών, να επαναπροσδιοριστεί δυναμικά το πλαίσιο για το επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων, που και την οικονομία θα ανατάξουν και τις θέσεις εργασίας θα αυξήσουν.  

Η Κυβέρνηση έχει θέσει από την αρχή ως βασική της προτεραιότητα τις μειώσεις φόρων και εισφορών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι μειώσεις θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Οι φοροελαφρύνσεις σε περίοδο κρίσης αποτελούν παράγοντα «κλειδί» για την επίτευξη υψηλών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η εφαρμογή μιας σειράς από προσωρινές και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στο μέτρο του δυνατού παρά τη πανδημία, δείχνει πολιτική συνέπεια και προοπτική πιστής εφαρμογής του αρχικού οικονομικού προγράμματος μετά την επιστροφή στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, μονιμοποιώντας μάλιστα όλες τις προσωρινές μειώσεις και προχωρώντας στους τελικούς στόχους. Η ανάγκη να δοθεί ώθηση, μετά την επανεκκίνηση, στην ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, κάνοντας πράξη τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,5% το 2022.

 

Η υλοποίηση των πέντε μέτρων «γέφυρα» προς τη μετά-κορονοϊό εποχή, παρέχει, πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να ανασυνταχθούν και να τονωθεί η ρευστότητά τους. Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα «καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το πακέτο μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας με 1,5 δις ευρώ και το ψαλίδισμα των φόρων και εισφορών με δημοσιονομικό κόστος 2,5 δις ευρώ μπορεί να κόστισε, αλλά ταυτόχρονα μέτρησε πολύ και θα μετρήσει ακόμα περισσότερο στην επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αναλυτικά, το δημοσιονομικό κόστος των τριών μόνιμων μέτρων, της μειωμένης προκαταβολής και φορολογικού συντελεστή, ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ για κάθε επόμενο χρόνο, ποσό ωστόσο το οποίο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μεγέθυνση της οικονομίας. Το δημοσιονομικό κόστος των δύο μέτρων για εισφορές ασφαλιστικές και αλληλεγγύης εκτιμάται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022. Επιπλέον των 5 μέτρων, με σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών είχε προηγηθεί και ένα πακέτο επανεκκίνησης με «φοροανάσες» που επίσης έδωσε η κυβέρνηση στους φορολογούμενους εξουδετερώνοντας τις επιβαρύνσεις και τους έξτρα φόρους που φέρνει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, σε τεκμήρια, e-αποδείξεις και ενοίκια, η μείωση των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

 

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πέρασε με «άριστα 10» την 10η αξιολόγηση και δικαίως πήρε ότι ζήτησε για τη  βιώσιμη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που παρά τη μεγάλη μείωση του τζίρου εξακολουθεί με συνέπεια να δηλώνει κέρδη. Τα οικονομικά μέτρα στήριξης διατηρούν τις ελπίδες της επιχειρηματικότητας για μία μεταπασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, καθώς επίσης της εστίασης και του τουρισμού τον Μάιο είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει όλες τις παραμέτρους που θα συμβάλουν στο να επανέλθει η προσδοκώμενη κατάσταση στην οικονομία, τη κοινωνία και το επιχειρείν. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης πρέπει να πιάσουν τόπο κρατώντας ανοιχτές τις πληττόμενες επιχειρήσεις και να μην πάνε χαμένα, μετά από τον «Γολγοθά» των 14 μηνών. Αντίστοιχα τα μέτρα φορολογικής ανακούφισης θα πρέπει να μετρήσουν πολύ στην οικονομική και κοινωνική μας ανάσταση, καθώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ανταποκρίνονται εμπράκτως στις ευχές των ανθρώπων της αγοράς για Καλή Ανάσταση.

 

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ

27/4/21

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή