Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, στην Political (27/4/2021) Ο «Γολγοθάς» της αγοράς πριν την «Ανάσταση» της επόμενης μέρας
18/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οι άνθρωποι της αγοράς, που επί δεκατέσσερις μήνες ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα όποια μέτρα προστασίας, όποτε προτάθηκαν από τους λοιμωξιολόγους και όπως ακριβώς υιοθετήθηκαν από τη πολιτεία, αναμένουν τη δική τους «Ανάσταση» ενόψει της μικρής σε διάρκεια, αλλά περιεκτικής σε κατανάλωση Πασχαλινής αγοράς. Βεβαίως και αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό όπως πέρυσι, αλλά τουλάχιστον φέτος το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης, εμπεριέχει την αρχή του τέλους των παθών μας από τη πανδημία, που γεννά η ελπίδα από τον σωτήριο εμβολιασμό του πληθυσμού.

 

Η Ανάσταση του Κυρίου, φέρνει την ελπίδα για «οικονομική ανάσταση» του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, αλλά κυρίως την επιστροφή της κοινωνίας στη πολύτιμη κανονικότητα της καθημερινότητας μας. Για να συμβεί όμως αυτό το συντομότερο, μεταξύ του διλήμματος «Πάσχα στο χωριό» ή «καλοκαίρι ελεύθερο με τουρισμό», σωστά επέλεξε η Κυβέρνηση το δεύτερο. Όσο και να επιθυμούμε την άμεση άρση των περιορισμών σε οικονομία και κοινωνία οφείλουμε να σεβαστούμε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Εκκλησίας και Θρησκείας, Κυβέρνησης και Πολιτείας, που σοφά κατέληξαν στην ασφαλέστερη επιλογή.

 

Οι απώλειες στο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων συνεχίζουν το α’ τετράμηνο της χρονιάς να είναι μεγάλες και να υπολογίζονται να φτάσουν κοντά στα 9 δις ευρώ, εάν κρίνουμε από τα 4,8 δις του α’ διμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι «μισάνοικτες» επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με το «click in - away» χάνουν μηνιαία κατά μέσο όρο το 30% του τζίρου τους, η εστίαση του «delivery - take away» χάνει το 56% και τα καταλύματα το 71% των εποχικών εσόδων τους. Οι τεράστιες απώλειες τζίρου, τόσο των 42 δις ευρώ του 2020, όσο και των επιπλέον 9 δις ευρώ μέχρι τώρα του 2021 δεν μπορούν να αναπληρωθούν, αλλά τουλάχιστον μπορούν να σταματήσουν εδώ. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα εκτιμάται πως η εστίαση έχει απωλέσει 4 δις ευρώ και το εμπόριο 10 δις ευρώ. Συνολικά περίπου 3 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στερηθεί μέχρι και το 50% των ετήσιων εισοδημάτων τους, ενώ 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εισπράξει από τίποτα έως το 40% των ενοικίων. Αυτά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δυστυχώς χάθηκαν οριστικά και να κοιτάξουμε μπροστά να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, ώστε να μην χαθούν, άλλα 15 δις ευρώ φέτος.

 

Εν ολίγοις, αυτός είναι ο «Γολγοθάς» της αγοράς πριν την «Ανάσταση» της επόμενης μέρας της πανδημίας, που προσδοκούμε να δούμε και επιδιώκουμε να διαχειριστούμε με τα στοχευμένα μέτρα στήριξης και τις «φοροανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν διατηρούν ζέουσες τις ελπίδες της επιχειρηματικότητας για μία γρήγορη μεταπασχαλινή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς άλλους περιορισμούς. Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν πλέον σε μία μεταπασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, της εστίασης αλλά και τους τουρισμού είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει τις παραμέτρους εκείνες που θα συμβάλουν στο να επέλθει η προσδοκώμενη «άνοιξη» για την οικονομία και το επιχειρείν. Και πάλι η ευθύνη όλων μας είναι η τήρηση των μέτρων που θα οδηγήσει την οικονομία στο «καλοκαίρι». Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ανταποκρίθηκαν στις ευχές των ανθρώπων της αγοράς.

 

Το Πάσχα της Ορθοδοξίας σηματοδοτεί μια δύσκολη αλλά αισιόδοξη επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, που θα λυτρώσει από το μαρτύριο της πανδημίας την πολύπαθη ελληνική κοινωνία. Εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους καλό Πάσχα με υγεία, Καλή Ανάσταση!

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή