Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ, POLITICAL (20/4/2021) Προσεκτική διαχείριση απαιτεί η απόκλιση φορολογικών εσόδων και στόχων
18/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η ήπια υστέρηση των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 669 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο των 12,2 δις στα 11,5 δις ευρώ, αντισταθμίζεται μεν από τη συγκράτηση των δαπανών κατά 1,55 δις ευρώ, αλλά τριπλασιάζει το έλλειμμα από 1,82 δις ευρώ πέρυσι, σε 5,73 δις ευρώ το αντίστοιχο φετινό χρονικό διάστημα, που όμως θεωρείται το πλέον οικονομικά αδύναμο.

Ο βασικός εισπρακτικός στόχος για τα φετινά φορολογικά έσοδα είναι να φθάσουν τα 48,15 δις ευρώ, δηλαδή να αυξηθούν κατά 3,88 δις ευρώ σε σύγκριση με τα φορολογικά έσοδα του 2020, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος ότι τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα είναι αυξημένα κατά 3,57 δις ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 και ότι θα ανέλθουν σε 47,84 δις ευρώ. Ειδικότερα για τις επιμέρους βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων, οι εισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στην ΑΑΔΕ από το ΥΠΟΙΚ, διαμορφώνονται αυξητικά για τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ παραμένουν στα ίδια επίπεδα για ΦΠΑ και ΕΦΚ, σε 17,5 δις και 6,5 δις αντίστοιχα.

Αναλυτικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ζητείται να εισπραχθούν 10,38 δις ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 10,19 δις ευρώ, δηλαδή πρέπει να εισπραχθούν 190 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε σύγκριση με το 2020, η ΑΑΔΕ καλείται φέτος να αυξήσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 353 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αυτών κατά 163 εκατ. ευρώ. Από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, οι υπηρεσίες καλούνται να εισπράξουν 3,92 δις ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι αρκούν 3,42 δις ευρώ. Ζητείται δηλαδή από τις εταιρείες και τις λοιπές νομικές οντότητες να πληρώσουν 506 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε σύγκριση με το 2020, το ΥΠΟΙΚ καλείται φέτος να αυξήσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων κατά 1,34 δις ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αυτών κατά 830 εκατ. ευρώ.

 

Η ΑΑΔΕ στο επιχειρησιακό της σχέδιο έχει προγραμματίσει για φέτος 181.120 φορολογικούς, τελωνειακούς και ηλεκτρονικούς ελέγχους για διασταύρωση και εντοπισμό 1,3 δις ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων και 2,1 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται πάντως πως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζουν πως παρά τις τεράστιες δυσκολίες παρατηρείται υψηλός βαθμούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους. Σημειωτέον, πως το 2020 εισπράχθηκαν 43,2 δις ευρώ, δηλαδή -16% ή -8,2 δις ευρώ λιγότεροι φόροι από τον αρχικό στόχο των 51,4 δις ευρώ, ενώ ο αριθμός των ΑΦΜ που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε 4,14 εκατ. οφειλέτες. Το ερώτημα που προβληματίζει είναι πως μπορούν να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι το 2021, από τα λιγότερα εισοδήματα του 2020;

 

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι 1,7 εκατ. μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα είχαν μείωση εισοδήματος το 2020 από 30-50% και 1,4 εκατ. επαγγελματικά ΑΦΜ απώλειες τζίρου 42 δις ευρώ. Τα μέτρα λοιπόν που προτείνονται για δόσεις, εκπτώσεις, τεκμήρια, τέλη, εισφορές, e-αποδείξεις και προκαταβολή φόρου δεν συνιστούν φοροελαφρύνσεις, αλλά ένα τρόπο επιβίωσης των επιχειρήσεων και μια φορολογική διέξοδο, σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, η προσαρμογή των φετινών φορολογικών απαιτήσεων θα βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παραμείνουν συνεπείς, θα αποτρέψει «λογιστική έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα διευκολύνει το κράτος να εισπράξει έγκαιρα τους ετήσιους φόρους. Ας ελπίσουμε ότι στις κυβερνητικές αποφάσεις, που αναμένονται, θα υπάρξει προσεκτική διαχείριση στην απόκλιση φορολογικών εσόδων και στόχων.

 

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή