Επιμελητήριο   /   Σημαντικές Ανακοινώσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Βράβευση του Ε.Β.Ε.Π. στα ''EUROPEAN ENTERPRISE PROMOTION AWARDS'' και Ειδική Ευρωπαϊκή Διάκριση για «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του''SME ASSEMBLY 2015'' στο Λουξεμβούργο
25/02/2016 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

 

Στο Βραβείο του Εθνικού νικητή για το 2015 και το Ειδικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για « Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα», αντανακλά η ολοκλήρωση με επιτυχία του κύκλου των συμμετοχών του Ε.Β.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και η τοποθέτησή του, με πολλές φιλοδοξίες, στην αφετηρία της νέας μεγάλης προσπάθειας για την παραγωγική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. O Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, παρέλαβε χθες τα δυο βραβεία, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης για τα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης Επιχειρηματικότητας 2015», που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων :

 

«…Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υλοποίησε 2 μεγάλες, σύνθετες, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας της περιοχής ευθύνης του, που απευθύνθηκαν άμεσα σε 4.000 ωφελούμενους, ενώ συγχρόνως, εκτιμούμε ότι επηρέασαν θετικά ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πρόκειται για παρεμβάσεις με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά καινοτομίας, οι οποίες σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται, σε συνθήκες που η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι διαρκώς παρούσες, όμως, συγχρόνως εξελίσσονται οι προσπάθειες για τη διατηρήσιμη αντιστροφή της πορείας.

 

Η αρχή έγινε το 2013, με το Πρόγραμμα Κατάρτισης, Πιστοποίησης Τεχνικής Ικανότητας κατά ISO/IEC 17024, που απευθυνόταν σε 1.500 εξειδικευμένους, κυρίως σε επαγγέλματα της ναυπηγοεπισκευής, εργαζόμενους, που ήταν άνεργοι ή είχαν επισφαλή απασχόληση. Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση είναι το έργο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Πιστοποίησης για επαπειλούμενους με ανεργία, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, κυρίως βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου Πεδίου, με στόχο τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και τη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας» (MIS 488597), που απευθύνεται σε 2.500 ωφελούμενους, εξειδικευμένο προσωπικό, από κλάδους της βιομηχανίας κυρίως, που ολοκληρώνεται το 2015.

 

Με όρους κοινωνίας, η κύρια προστιθέμενη αξία των Προγραμμάτων ήταν σημαντική αφού ένα έμπειρο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής πέτυχε να ανανεώσει και να εμπλουτίσει τις επαγγελματικές γνώσεις του σε 11 ειδικότητες τεχνιτών και να πιστοποιήσει με σύγχρονες διαδικασίες και πρότυπα τις τεχνικές του ικανότητες. Ήταν μία ουσιαστική συμβολή για την προσαρμογή στις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, που απαιτεί «πιστοποιημένους εργαζόμενους» (certified workers). Ως αποτέλεσμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, περισσότεροι από 200 πιστοποιημένοι -μέσα από το Πρόγραμμα- εργαζόμενοι βρήκαν εργασία στο εξωτερικό και 1500 στο εσωτερικό.

 

Το ίδιο το Ε.Β.Ε.Π. αποκόμισε σημαντικά οφέλη τεχνογνωσίας από τη διοίκηση και τη διαχείριση ενός σύνθετου Προγράμματος. Εμπειρία πολύτιμη είναι για το Ε.Β.Ε.Π., η συνεργασία του με επιχειρήσεις, συνδικάτα, και άλλους φορείς της πόλης, την οποία προώθησε, οργάνωσε και αξιοποίησε, με σκοπούς να σχεδιάσει ένα Πρόγραμμα, που να αντιστοιχεί στις πραγματικές απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας, να το υλοποιήσει, υπερβαίνοντας αποτελεσματικά τις δυσκολίες. Θεωρώ, ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι μία μικρή, αλλά χαρακτηριστική, αποτύπωση ενός τέτοιου σχεδίου. Κάθε ιδέα παρέμβασης στα σημαντικά και δύσκολα ζητήματα, όπως η ανεργία και η ανάπτυξη, μπορεί να γίνει πράξη, χρησιμοποιώντας παραγωγικά τους πόρους που διαθέτουν τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων κινητοποιεί αξιοπρόσεκτο δυναμικό επιχειρήσεων και στελεχών, προσθέτει τεχνογνωσία, ενθαρρύνει τη συνεργασία εργοδοτών- εργαζομένων στην επίτευξη λύσεων, βελτιώνει πρακτικές, προσαρμόζει αλλαγές, συνδυάζει συνεργασίες και προωθεί πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

 

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο Ε.Β.Ε.Π., αφιερώνονται στους εργοδότες και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, του Περάματος, της Ελευσίνας και στα στελέχη του Επιμελητηρίου μας…».

 logovraveusi_F3482.jpg


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή