Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, για τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»- Απαιτείται «εφεδρεία μέτρων» για να «ξεχειμωνιάσει» η αγορά
18/11/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σε επίπεδο αποφάσεων στην Ε.Ε. μέχρι και σήμερα δεν σημειώθηκε πρόοδος στην άμεση δημιουργία ασπίδας προστασίας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πολεμικές πληθωριστικές πιέσεις, αφού οι παρεμβάσεις θα εξεταστούν περαιτέρω από την ΕΕ και ως συνήθως, «εν ευθέτω χρόνω». Ωστόσο διαφαίνεται μία ελπίδα στον ορίζοντα ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου θα καταλήξει σε μία πλατφόρμα που θα επιτρέψει την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων. Τουναντίον με τα συμβαίνοντα σε επίπεδο Ε.Ε. με τις παρατεταμένες συζητήσεις περί μέτρων, για την αντιμετώπιση πρωτίστως του πληθωρισμού, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά καθώς έλαβε μια σειρά μέτρων με θετικό κοινωνικό πρόσημο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη χρονιά που διανύουμε, αφορούν κυρίως στις επιδοτήσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με δημοσιονομικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα οικιακά τιμολόγια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είχε κόστος 453 εκατ. ευρώ, ενώ το μέτρο της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης «fuel pass» είχε δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, με μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, αλλά και η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης είχαν συνολικά δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ. Η διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, των χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ΑμεΑ έχουν δημοσιονομικό κόστος 816 εκατ. ευρώ. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Ο.Τ.Α. έφτασε τα 160 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία 83 εκατ. ευρώ. Το επίδομα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές έχει δημοσιονομικό κόστος 52 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2023, ενώ η επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» έχει κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023. Τέλος η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις μαζί με την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω» ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ.

Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι η οικονομία είναι κυκλική τα προαναφερθέντα μέτρα, τα οποία δεν εκτροχιάζουν την οικονομική πορεία της χώρας, πριμοδοτούν μία «εσωτερική κινητικότητα» στην αγορά η οποία σε μία πρώτη «επιπόλαιη ματιά» δεν καταγράφεται σαν μέτρο αλλά επί της ουσίας συνιστά μία συνολική παρέμβαση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μελετά πολύ προσεκτικά το κάθε βήμα της, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί καθημερινά το ακατόρθωτο. Δηλαδή να αξιολογήσει παραμέτρους  που δημιουργεί η σοβούσα κρίση σε μία μάλιστα περίοδο όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλάζουν δεδομένα και ισορροπίες. Σε καθημερινή βάση μάλιστα. Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση του OPEC+ για την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου η οποία, ενώ διαφαινόταν μια αποκλιμάκωση στις τιμές των πετρελαιοειδών, οδήγησε σε νέες αυξήσεις της τιμής του βαρελιού η οποία και πέρασε στην αντλία. Ήταν μία «απρόβλεπτη» εξέλιξη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει συμπεριληφθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο είναι πως θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα. Ο πληθωρισμός, που είναι απότοκο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, και όχι μόνο, επηρεάζει την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργώντας «κρίση κόστους ζωής», αλλά και «ακριβού χρήματος» από την απότομη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ως μέσον για την συγκράτηση του. Δεν πρέπει να διαλάθει επίσης της προσοχής μας ότι «ελέω ακρίβειας» το 17% του ελληνικού πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με την φτώχεια, ούτε ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές έφτασε τα 1.105 ευρώ και στις αστικές περιοχές τα 1.515 ευρώ, που υπερβαίνουν το μέσο εισόδημα.

Αντίστοιχα το μέσο κόστος ενέργειας στις επιχειρήσεις αυξήθηκε 90% σε ετήσια βάση. Το κόστος ενέργειας αντιστοιχεί περίπου στο 35% του τζίρου τους, ενώ άνω του 50% των επιχειρήσεων επηρεάζεται η λειτουργία τους από την ενέργεια περισσότερο και στις υπόλοιπες λιγότερο. Συνεπώς ο ενεργειακός παράγοντας που διαμορφώνει τις ανελαστικές δαπάνες δύσκολα αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να τιθασεύσουν την ακρίβεια, αλλά μόνο να περιορίσουν τις αυξήσεις εις βάρος του κέρδους τους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ακρίβεια επέλεξε πενήντα διαφορετικά προϊόντα, απαραίτητα για τη διαβίωση του νοικοκυριού, στις τιμές των οποίων θα γίνει μιας προσπάθεια συγκράτησης αυξήσεων, που θα παρουσιάσουν τα σούπερ μάρκετ μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στο «καλάθι» θα περιληφθούν τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψωμί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρεατικά, τα έλαια, ο καφές, η ζάχαρη, τα απορρυπαντικά, χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Με άλλα λόγια, θα γνωστοποιούνται μέσα από μία ειδική εφαρμογήοι τιμές προϊόντων απαραίτητα για τη διαβίωση, ώστε να μπορούν να τα αγοράσουν, πρωτίστως, οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, με χαμηλά εισοδήματα.

Συνοψίζοντας, η διαμόρφωση πλατφόρμας λήψης μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο που θα ανακοινωθούν από την ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής αποτελεί μονόδρομο για την επόμενη μέρα, αλλά και για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, ώστε τα οικονομικά επιτελεία των χωρών μελών να προσαρμόσουν τις πολιτικές στήριξης με βάση τα δημοσιονομικά διαθέσιμα που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Αναμφισβήτητα, ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» και πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες «εφεδρείες» μέτρων έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Η μάχη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κερδηθεί σε όλα τα επίπεδα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανεξάντλητα δημοσιονομικά περιθώρια, τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν για να «ξεχειμωνιάσει» η ελληνική αγορά.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή