Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παρέμβαση Ε.Β.Ε.Π. προς Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα ''Πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού της Ηλιακής Στρατηγικής'' (23/05/2022)
01/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

πατήστε για μεγέθυνση

President

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση Ηλιακής Στρατηγικής

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η «Ηλιακή Στρατηγική» έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της ηλιακής ενέργειας, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το κλίμα και την ενέργεια. Στην «καρδιά» της Στρατηγικής αυτής βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Φωτοβολταϊκά στις Στέγες «SolarRooftops», καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το 25% της ζήτησης για ηλεκτροπαραγωγή στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορούν να εγκατασταθούν πολύ γρήγορα, αφού χρησιμοποιούν υφιστάμενες κατασκευές και δεν «συγκρούονται» με άλλα δημόσια αγαθά, όπως την προστασία του περιβάλλοντος και με δεδομένο ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη εξαγγείλει σειρά πρωτοβουλιών για την ταχύτερη διείσδυση της ηλιακής τεχνολογίας που ταιριάζει με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς προτείνει την λύση «3Α» η οποία συνάδει με την «ηλιακή στρατηγική» της ΕΕ. Δηλαδή, «Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση», για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με επιδότηση μέσω των κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναφέρονται στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και χρηματοδότησης των υποδομών εγκατάστασης και αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας επένδυσης 3Α, μέσω του Green Portofolio Guarantee Fund. Τα κεφάλαια του προϊόντος μπορούν να αντληθούν από το ΠΔΕ και τα κεφάλαια του δανείου που σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο με την EIB, με σκοπό την εκχώρησή τους στην ΕΑΤ. Επιπρόσθετα, οι ESCOs, που θα προσφέρουν την μελέτη και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

 

Προς τούτο, καθίσταται προφανές ότι θα πρέπει να περιοριστεί, στο ελάχιστο δυνατό, ο χρόνος αδειοδότησης για φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό και με τον χρόνο διεκπεραίωσης των αναγκαίων, κατά περίπτωση, περιβαλλοντικών μελετών, όπου αυτές απαιτούνται που να μην υπερβαίνει το τρίμηνο. Η συνδυαστική αξιοποίηση των τεχνολογικών προτάσεων φωτοβολταϊκών, αντλιών θερμότητας που εμπεριέχεται στο γενικότερο πλαίσιο των προτάσεων της «ηλιακής στρατηγικής» της ΕΕ, είναι προφανές ότι θα προσδώσει νέα δυναμική στον τομέα εκείνο των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και συναρμολόγηση τέτοιων συσκευών, γεγονός που θα δημιουργήσει, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα συμβάλει στην μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η Πολιτεία, λοιπόν, έχει φτάσει σε ένα σημείο που, πλέον και χωρίς αναστολές, οφείλει να απελευθερώσει και να ενθαρρύνει, όχι το ελεύθερο εμπόριο ρεύματος, μα την ελεύθερη παραγωγή του, καθώς και την χρηματοδότηση της αποθήκευσης του προς ίδια χρήση. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσει και προσδιορίσει σαφώς, το εύρος (εμβαδόν) των χώρων εγκατάστασης για τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα των περιπτώσεων όπου το εμβαδόν δεν καλύπτει την ενεργειακή ζήτηση όπως και των ανάλογων περιπτώσεων που αφορούν καταστήματα του λιανεμπορίου καθώς δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης μοντέλων που έχουν ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, για τα κτίρια που αναφέρονται σε οικιακή χρήση, πρέπει να υπάρξει σαφές νομικό πλαίσιο, ώστε να μην δημιουργούνται προσχώματα μεταξύ των ιδιοκτητών και ενοικιαστών κατά το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί για την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων.

 

Επιπλέον των κινήσεων που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, ειδικά στη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία, θα πρέπει να προσανατολιστεί στην λογική της ιδίας παράγωγης και κατανάλωσης. Πλέον, αυτό είναι εφικτό μια και υπάρχει πληθώρα μέσων παραγωγής όπως:

-      Φωτοβολταϊκά συστήματα

-      Ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας

-      Μικρής κλίμακας υδροστροβίλων

-      Καύση Βιομάζας / βιοαέριου / βιοαέριου

 

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με διατάξεις αποθήκευσης, κατά κύριο λόγο μπαταρίες, μια και η παραγωγή μικρότερη των 5 MW δεν ευνοεί άλλη διαδικασία αποθήκευσης, προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια. Το μοντέλο του net metering είναι εξίσου σημαντικό, αλλά σύνθετο, ωστόσο, το συγκεκριμένο ενεργειακό μοντέλο «3Α» έχει πολυδιάστατα οφέλη για μια εθνική οικονομία. Επιγραμματικά:

-    Μείωση του κόστους παραγωγής (υπολογίζεται ότι με την προ κρίσης τιμή της Kw, η επένδυση αποπληρώνεται σε λιγότερο από 7 χρονιά)

-    Εγγυημένο κοστολόγιο μια και αυτό ορίζεται κατά κύριο λόγο από το capex της επένδυσης

-    Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε κύκλο ζωής 12 έτη λειτουργίας και άνω

-    Δημιουργία νέας αλυσίδας παραγωγικής οικονομίας που ευρωπαϊκή μελέτη έχει δείξει ότι μπορεί να κυμανθεί από 5 % έως 15% του ΑΕΠ

-    Παραγωγικές θέσεις εργασίας που ανά 1 Mw μπορούν να δημιουργηθούν έως 4-5 θέσεις εργασίας (κατασκευαστές, συντηρητές, διαχειριστές, υποστηρικτικό προσωπικό).

 

Ωστόσο, υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση μια τέτοιας μεταστροφής όπως:

-    Περαιτέρω Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

-    Δημιουργία Ενεργειακών κοινοτήτων

-    Συμπίεση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας

-    Βελτίωση ποιότητας ζωής πολίτων.

-    Διάχυση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλη την επικράτεια

-    Θωράκισης της εθνικής οικονομίας από εξωγενείς παράγοντες

-    Εθνική στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας

 

Το 2030 και το 2050, χρονιές ορόσημα για την ενεργειακή μετάβαση είναι «κοντύτερα» από ότι υπολογίζουμε. Αλλά μπορεί να είναι κοντύτερα η επόμενη ενεργειακή κρίση ίσως καταστροφικότερη της σημερινής. Και μην ξεχνάμε ότι στο μέλλον οι χώρες με ενεργειακή αυτάρκεια θα καθορίζουν τις κινήσεις στην «παγκόσμια οικονομική σκακιέρα». Η Ελλάδα μεταρρυθμίζεται σε «ενεργειακό κόμβο» και μπορεί να γίνει σύντομα μία από τις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες κατασκευής και εγκατάστασης «πλωτών φωτοβολταϊκών».

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικής σημασίας θέματα αυτά και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή