Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παρέμβαση Ε.Β.Ε.Π. προς Υπ. Επικρατείας, Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπ. Οικονομικών για τη ''Λειτουργία 7 σημείων ελέγχου της αγοράς προς αντιμετώπιση της ακρίβειας'' (08/04/2022)
01/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 President_F31705.png

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Πρόταση Ε.Β.Ε.Π. για επτά σημεία ελέγχου της αγοράς κατά της ακρίβειας

 

 

Αγαπητέ Υπουργέ,

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την ανάσχεση του πληθωριστικού κύματος, αλλά και την προστασία των συνεπών επιχειρήσεων από πιθανές μεμονωμένες πρακτικές παραβατικότητας στην ελληνική αγορά, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας επισημαίνει τα εξής:

  • Το Ε.Β.Ε.Π. δεν αντιτίθεται στη δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το νομικό ζήτημα πως, μετά τον καταλογισμό, ακολουθούν προσφυγές και πρόστιμα που υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Θα πρέπει, με σχετική νομοθετική παρέμβαση, να δίνεται στις αρχές η δυνατότητα άμεσης δημοσιοποίησης των ονομάτων που θα ασκήσει πίεση και θα συμβάλει στην αποτροπή  αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
  • Η διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης που ορίζει ανώτατο όριο, πλαφόν 3%, στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για το 2022, μας βρίσκει σύμφωνους, ώστε να  προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων, σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, η αναδρομική ισχύ δημιουργεί προβλήματα στα συμβόλαια που έχουν ήδη ανανεωθεί το πρώτο τρίμηνο και έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ. Η αναδρομικότητα, λοιπόν, πρέπει να ισχύει μόνο σε περιπτώσεις διαφωνίας ενοικιαστή με ιδιοκτήτη και όχι όταν έχει ήδη επέλθει συμφωνία στο μίσθωμα.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και την προληπτική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, προτείνει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός προγράμματος 7 σημείων ελέγχου σε όλη την παραγωγική, εμπορική και εφοδιαστική αλυσίδα. Η λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης, όσο και εφαρμογής τους από τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη ενώ, επίσης, απαιτείται η επιχειρηματικότητα να διευκολύνει ελέγχους και κρατικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας. Το Ε.Β.Ε.Π., αφού συζήτησε με τις επιχειρήσεις-μέλη του, κατέληξε σε 7 συγκεκριμένους ελέγχους που απαιτούνταιτο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες από τις προκλήσεις των αναγκαίων και την αποφυγή των ευκαιριακών ανατιμήσεων. Από τους 7 προτεινόμενους ελέγχους, οι 2 πρώτοι έχουν ήδη θεσπιστεί από το αρμόδιο Υπουργειο και συνολικά είναι οι ακόλουθοι:

  1. Έλεγχος δήλωσης αποθεμάτων συγκεκριμένων αγαθών σε ειδική πλατφόρμα εβδομαδιαίας καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης.
  2. Έλεγχος “price signalingστην εφαρμογή πλαφόν θέτοντας όρια περιορισμού εύλογου κέρδους.
  3. Έλεγχος “windfall profits”για την αποφυγή απροσδόκητων κερδών.
  4. Έλεγχος χαρτογράφησης της παραγωγής, σύμφωνα με την Economic Intelligence Platform.
  5. Αυτεπάγγελτος έλεγχος και έρευνα για παρακίνηση αύξησης τιμών.
  6. Έλεγχος ανά κλάδο για αρρυθμία εφοδιασμού της αγοράς σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, και
  7. Εφαρμογή κανονιστικών πράξεων και διατάξεων από αρμόδια υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές.

Η επιτυχία ανάσχεσης της ακραίας ακρίβειας και συγκράτησης του πληθωρισμού εξαρτάται από την ταυτόχρονη λειτουργία του συνόλου του προγράμματος 7 σημείων ελέγχωνκαι την αξιοποίηση όλης της σειράς των εργαλείων παρέμβασης στις στρεβλώσεις της αγοράς. Σύμφωνα με το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., καταλυτικό ρόλο θα παίξει, πριν οι επιχειρήσεις κοστολογήσουν και τιμολογήσουν είτε εγχώρια προϊόντα, είτε εισαγόμενα αγαθά, να περιοριστεί το λειτουργικό τους κόστος και μαζί, πολιτεία και επιχειρηματικότητα, να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της ζημιάς που κάνει ο υψηλός πληθωρισμός στην αγορά και την οικονομία.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να συνδράμουμε στην προσπάθεια που καταβάλλετε.

 

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος

 

Βασίλης Κορκίδης

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή