Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παρέμβαση Ε.Β.Ε.Π. προς ΟΛΠ ΑΕ, COSCO ''Αίτημα επαναπροσδιορισμού των προτεινόμενων αυξήσεων στον ΣΕΠ από την διοίκηση της COSCO/ΣΕΠ ΑΕ'' (14/02/2022)
01/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

πατήστε για μεγέθυνση

 President

Προς:   ΟΛΠ ΑΕ
Υπόψη: Προέδρου κου YUZengGang
Kοιν.:  - COSCOSHIPPING,  κ. Άγγελο Καρακώστα
           - Εμπορικό Δ/ντή ΣΕΠ Α.Ε., κ. Τάσο Βαμβακίδη  

 

 

Προβληματισμός στο Ε.Β.Ε.Π. από τις επικείμενες αυξήσεις τιμολογίων και χρεώσεων του ΟΛΠ

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Το Ε.Β.Ε.Π. θεωρεί πως οι προτεινόμενες αυξήσεις από πλευράς των οικονομικών υπηρεσιών της COSCO/ΣΕΠ ΑΕ είναι, σε πολλές περιπτώσεις, υπερβολικά αυξημένες σε σχέση και το ετήσιο τιμάριθμο, αλλά και με το ποσοστό της αύξησης, αναλογικά με το σχετικό κόστος παροχής τους. 

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από επιχειρήσεις-μέλη μας, τα στοιχεία των αυξήσεων που προκύπτουν είναι τα εξής:

 

1. Στοιβαδορικά & αποθέσεις : +14%

Μεγάλη επιβάρυνση των εγχώριων φορτίων. Μια αύξηση της τάξης του τρέχοντος πληθωρισμού θα έπληττε λιγότερο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής (εξαγωγές) και τον τιμάριθμο (εισαγωγές).

 

2. ISPS : +68%

Απόλυτα αβάσιμο και υπερβολικό ποσοστό αύξησης 

 

3. Ζυγιστικά Εισαγωγής : +23%

 

4. VGM: +17% έως +25%

 

5. Άδειες Εξόδου / ΒΤΧ (door) : +33% / +43%

 

6. Transshipmentstandardmove: +6%

Είναι  εμφανής η επιδότηση αυτής της κατηγορίας σε σχέση με το τοπικό  φορτίο, αλλά σε κάθε  περίπτωση το ευνοεί ο ανταγωνισμός στη σχετικά αγορά της Μεσογείου. 

 

7. Αποθηκευτικά : +10% (πλην IMO)

α) Αποθηκευτικά Transshipment: αύξηση και προσθήκη κλίμακας έως +255%

β) Αποθηκευτικά TransitLocal(T1) Οδικώς: θέσπιση τιμών όπως local αποθηκευτικά γ) Εισαγωγής -TransittoAdjacent: θέσπιση νέας κατηγορίας με 15ημέρες ελεύθερες 

δ) Αποθηκευτικά NonIMOWaste: θέσπιση νέας κατηγορίας, όπως IMOLocal

 

8. Παρακολούθηση Ψυγείων: +15%

Ηλεκτροδότηση Ψυγείων: + 132% προφανώς λόγω των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. Συνολικά η αύξηση των παραπάνω για τα ψυγεία είναι άνω του +100%. Συγκεκριμένα από 22,20/20´και 26,90/40’ TEU στα 42,20 και 54,20 ευρώ αντίστοιχα.

 

9. Λοιπές χρεώσεις : +14%

Με την ίδια παρατήρηση ως προς την απόσταση από το επίπεδο πληθωρισμού 5,5%.

 

Το Ε.Β.Ε.Π. αναγνωρίζει πως όλες οι αυξήσεις μπορεί να είναι εν μέρει αιτιολογημένες, συνεπεία της μεγάλης αύξησης του κόστους της ενέργειας παγκοσμίως και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όμως, θα πρέπει η οποία αύξηση να υπολογιστεί σαν ένα ποσοστό βασισμένο στην τρέχουσα τιμή που θα αυξομειώνεται, ανά 6μηνο ή ετησίως, ανάλογα με την εκάστοτε διακύμανση των τιμών της ενέργειας την περίοδο που έχει προηγηθεί. Αυτό θα διασφαλίσει και την κάλυψη του κόστους της ΣΕΠ ΑΕ, αλλά και την αποφυγή υπερβολικών επιβαρύνσεων των χρηστών σε περίπτωση σημαντικών μειώσεων. 

Στις παραπάνω όμως τιμολογιακές αναπροσαρμογές του ΟΛΠ, διακρίνεται μια αλλαγή οικονομικής πολιτικής και μια αντίδραση με υπερβολικές αυξήσεις. Μετά και την αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής σε μετρητοίς, ζητάμε από τη διοίκηση της COSCO να επαναπροσδιορίσει σε επίπεδα πληθωρισμού τις επικείμενες αυξήσεις στον ΣΕΠ και, αντί για άμεση επιβολή, να επιδείξει υπομονή και να εφαρμόσει τις όποιες κοστολογημένες αλλαγές μετά τον Μάρτιο, που επίκειται αποκλιμάκωση τιμών σε όλα τα μέτωπα.

Η COSCO/ΣΕΠ ΑΕ οφείλει να δείξει κατανόηση στην παρούσα δύσκολη για τον εμπορικό κόσμο συγκυρία, αποδεικνύοντας ότι συναισθάνεται τον προβληματισμό του πελατειακού της δυναμικού χάρη στις δραστηριότητες του οποίου το λιμάνι αντλεί μεγάλο μέρος της δύναμής του.

 

Σε αναμονή ανταπόκρισης και ικανοποίησης των αιτημάτων των επιχειρήσεων, διατελούμε,

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή