Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παρέμβαση Ε.Β.Ε.Π. προς Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη ''Θέσπιση αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων των δημόσιων συμβάσεων επιχειρήσεων λόγω απρόοπτης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών'' (08/04/2022)
01/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

President

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
          κ. Ά. Γεωργιάδη
          Αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
          κ. Ν.Παπαθανάση
          Γ.Γ. Εμπορίου & Καταναλωτή κ.Σωτ. Αναγνωστόπουλο
 
Κοιν.: Πρόεδρο ΕΑΑΔΗΣΥ κ. Γ. Καταπόδη

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Ως γνωστόν τα Επιμελητήρια είμαστε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, των οποίων ο σκοπός, είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την πρόοδοαυτής. Παράλληλα, δε, είμαστε και θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίναμε αποδέκτες πολλών επιστολών από επιχειρήσεις-μέλη μας τα οποία, όγω της επελθούσης οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων που έχουν αναλάβει με το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. Συγκεκριμένα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα μη ολοκλήρωσης των υφιστάμενων συμβάσεων λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων των τιμών των προϊόντων και, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, οι συνθήκες εκτέλεσης που βιώνουν οι ανάδοχοι δημοσίων συμβάσεων υπάγονται πλέον σε καθεστώς ανωτέρας βίας, καθώς ήταν αδύνατον να προβλεφθούν τα γεγονότα αυτά κατά την σύνταξη, υποβολή οικονομικών προσφορών και την υπογραφή των συμβάσεων.

Η εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση, που είχαν δημιουργήσει οιαυξήσεις στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, προϊόντων κλπ. και, πλέον, παρατηρείται και έλλειψη απαραίτητων προϊόντων και υλικών για την εκτέλεση των συμβάσεων. Οι επελθούσες μεταβολές στις τιμές των προϊόντων και των υλικών καθιστούν άκρως προβληματική, έως αδύνατη, την συνέχιση των εκτελούμενων συμβάσεων και θέτουν άμεσα θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εξέλιξη των δημοσίων συμβάσεων,ζητάμε όπως η προαναφερόμενη οικονομική κρίση θεωρηθεί ότι συνιστά γεγονός εντασσόμενο στην έννοια της ανωτέρας βίας, κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ' υποπερ. δδ' του ν.4013/2011. Άλλως, να θεσπιστεί τρόπος αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων των συμβάσεων λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών, όπως ορίζει το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα, αντίστοιχη της υφιστάμενης δυνατότητας αναθεώρησης τιμών στα δημόσια έργα.


Συγκεκριμένα, το Ε.Β.Ε.Π, με γνώμονα τη στήριξη των μελών του, σας διαβιβάζει συνημμένα σχετικές επιστολές επιχειρήσεων και προτείνει τα εξής:

  1. Να δοθεί η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των τιμών, βάσει των τιμολογίων αγορά, και του πλαφόν κέρδους με βάση τον Σεπτέμβριο 2021.
  2. Να δοθεί προτεραιότητα εξόφλησης τιμολογίων των παραδοθέντων εμπορευμάτων για ναενισχυθείηρευστότητάτους.
  3. Να δοθείη επιλογή να απεμπλακούν από τις Συμβάσεις χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα εφόσον επικαλεστούν και αποδείξουν συνθήκες που συνιστούν ανωτέρα βία.

Με δεδομένη την κρισιμότητα του εν λόγω θέματος, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

 

Με τιμή,

 

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης

 

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή