Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, για την ΑΧΙΑ NEWS - Η ελληνική εκδοχή του φαινομένου της «Μεγάλης Παραίτησης»
01/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το φαινόμενο «BigQuit», της Μεγάλης Παραίτησης εργαζομένων έχει επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όπως διαπιστώνει η έρευνα Workmonitor της Randstad, έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην χώρα μας αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να επιλέξουν την ανεργία. Αντίθετα, παρατηρούμε αύξηση των εργαζομένων που παραιτούνται κυρίως για να δουλέψουν σε νέες θέσεις εργασίας, σε άλλους εργοδότες με καλύτερες αποδοχές. Η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση των ατόμων που αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό ήταν άνω των 50 ετών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι συνήθως, αποδεχόμενοι οικονομικές προτάσεις, κυρίως τραπεζών για οικειοθελή αποχώρηση. Συγκεκριμένα τα πρόσφατα στοιχεία απασχόλησης στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι το 12% των επιχειρήσεων έκαναν προσλήψεις και το 83% διατήρησαν σταθερό το προσωπικό.

Παραταύτα, χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι σχεδόν το 1/3 των νέων, που συμμετείχαν στην έρευνα, με το 28,4% της γενιάς GenZ γεννηθέντες από το 1981 έως το 1996 και το 28% της γενιάς των Millennials, γεννηθέντες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, αναζητούν ενεργά την επόμενη επαγγελματική τους ευκαιρία. Το 74% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία που εργάζονται αυτό το διάστημα. Το θετικό στοιχείο για τις εταιρείες είναι ότι το 62% των εργαζομένων δήλωσαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην εργασία τους και, εφόσον οι εργοδότες ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, εκείνοι θα παραμείνουν στην υπάρχουσα θέση. Ωστόσο, το 47% θεωρεί ότι μπορεί να βρει γρήγορα μια νέα επαγγελματική θέση, σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του, γεγονός που πιστοποιεί την εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους στην τρέχουσα αγορά εργασίας.

Οι μικρομεσαίοι εργοδότες και οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους οφείλουμε να εξετάσουμε το φαινόμενο και τις τρεις βασικές αιτίες που το δημιούργησαν πριν δύο χρόνια στο ξέσπασμα της πανδημίας. Η πρώτη βασική αιτία είναι η βελτίωση της εργασιακής θέσης σε συνδυασμό με την αύξηση αποδοχών και παροχών. Η δεύτερη αιτία είναι ο συνδυασμός της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με το 59% και με το 95% στις νεότερες γενιές. Η τρίτη βασική αιτία οφείλεται στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες μετά το κύμα του «braindrain». Βεβαίως υπάρχουν και άλλες αιτίες, που όμως αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που συνήθως αναζητούν εποχικούς και εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που πλέον με τη τρέχουσα ζήτηση στην αγορά εργασίας, οι μισθωτοί προτιμούν την σιγουριά της μόνιμης και πλήρους απασχόλησης.

Πάντως, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις μας να συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους τη νέα δυναμική μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία επηρεάζεται από την έλλειψη νέων δεξιοτήτων του προσωπικού στην αγορά. Επίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να συνδυάσουν το φαινόμενο περισσότερο με πιθανές προοπτικές νέας απασχόλησης και να αναθεωρήσουν το μισθολογικό κόστος τους για να διατηρήσουν το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους. Από τα στοιχεία της έρευνας για την Ελλάδα, πρέπει να ξεχωρίσουμε ότι το 26% των εργαζομένων έχει λάβει αύξηση αποδοχών, το 15% έχει λάβει αυξημένες παροχές για χορήγηση ετήσιας άδειας και υγειονομικής περίθαλψης. Το 12% των εργαζομένων έχει αυξημένη στήριξη για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας με τη φροντίδα των παιδιών, γονική άδεια, άδεια φροντίδας και τέλος το 21% των εργαζομένων έχει αυξημένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης ή ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή του φαινομένου, που οφείλεται στους δικούς μας εσωτερικούς λόγους, η τάση της Μεγάλης Παραίτησης διαφοροποιείται και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης κυρίως στις Η.Π.Α. και Μ. Βρετανία, όπου σε αριθμούς ρεκόρ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους ακόμη και όταν οι φόβοι για νέα ύφεση και οικονομική κρίση αυξάνονται. Η εξήγηση για την Μ. Βρετανία ενδεχομένως να είναι το Brexit, που αλλάζει το εργασιακό τοπίο πολλών αλλοδαπών, όμως δεν υπάρχει απλή εξήγηση, στο γιατί οι αμερικανοί εργαζόμενοι τα παρατούν οικειοθελώς και μάλιστα με ρυθμό στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Ενδεχομένως τα στοιχεία της έρευνας να αναδείξουν τους λόγους της Μεγάλης Παραίτησης και να αποφύγουμε παγκοσμίως μια νέα γενιά ανενεργών πολιτών.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή