Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης από τα Χανιά: Σε δεινή θέση ο εμπορικός κόσμος
01/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σε δεινή θέση βρίσκονται πολλές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη να υπογραμμίζει, από τα Χανιά όπου βρέθηκε το Σάββατο, το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αλλά και τις αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές που απειλούν τη βιωσιμότητά τους.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό», σημείωσε σχετικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και πρόσθεσε ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα ρευστότητας, 3 στις 10 έχουν ρευστότητα για 1 μήνα και 2 στις 10 βαδίζουν με το τι θα εισπράξουν σε καθημερινή βάση.

«Από εκεί και πέρα, 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο, 3 στις 10 έχουν πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο 2 στις 10 εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές κ.λπ.», συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης.


Συνεχίζοντας σημείωσε πάντως ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούν και μετά τις αυξήσεις στον μισθό, ενώ 1 στις 10 θα αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της, ενώ ελάχιστες είναι εκείνες που πιθανόν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. διευκρίνισε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. «Μετά την πανδημία εμφανίζεται ένα στερητικό σύνδρομο. Ο καταναλωτής προτιμάει να βγει μια βόλτα με την οικογένεια και να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου αλλά και την ακριβή βενζίνη, παρά να αγοράσει κάτι, ειδικά αν αυτό αφορά ένδυση ή υπόδηση. Κι αυτό, τη στιγμή που είναι ο κλάδος με τις μικρότερες, κάτω από 2%, ανατιμήσεις, αλλά παρόλα αυτά καταγράφεται 21% μείωση της κατανάλωσης», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης.

 

Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση των τραπεζών και τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας συνεχίζει να υφίσταται καθώς «οι τράπεζες ακόμα παλεύουν να πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό “κόκκινων δανείων” και από τις 800.000 επιχειρήσεις (είτε είναι πολύ μικρές, είτε μικρές είτε μικρομεσαίες) μόνο οι 40.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα».


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή