Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, σε AXIA NEWS (13/05/2022)- «Η αισιοδοξία του Μαΐου αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα του έτους»
13/05/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τα νέα για την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο είναι αισιόδοξα, παρά την ευρωπαϊκή αβεβαιότητα. Η δημοσιονομική σύνεση φαίνεται πως απέδωσε καρπούς και το μειωμένο πρωτογενές έλλειμμα έδωσε δημοσιονομικό περιθώριο 3 δις ευρώ, ενώ η S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται πλέον επισήμως μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Το ελληνικό σχέδιο για ανάχωμα στην ακρίβεια με νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα, ενώ ο «κουμπαράς» από τα έσοδα ρύπων 2,2 δις ευρώ στο ΕΛΑΠΕ θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή επάρκεια και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σοβαρά προβληματίζει το ιδιωτικό χρέος που στις αρχές του 2022 ξεπέρασε τα 250 δις ευρώ, παρά τις καλές επιδόσεις χρηματοδότησης των ΜμΕ και τη μηδενική αύξηση το 2021 των «κόκκινων δανείων». Η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει το 2022 στη δεύτερη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομία ως γνωστόν είναι κυκλική και είναι αναγκαία για την αγορά η παροχή ρευστότητας σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις εξ αιτίας του ενεργειακού κόστους, αλλά και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας πιέζουν «ασφυκτικά» το οικογενειακό εισόδημα απειλώντας να εξαντλήσουν και τις τελευταίες δυνάμεις της αγοράς που αντιστέκεται. Η ελληνική επιχειρηματικότητα απέναντι στις τρεις βασικές αιτίες του πληθωρισμού, που είναι οι αυξήσεις ενέργειας, μεταφορών και εμπορευμάτων, καλείται να χρησιμοποιήσει αντίστοιχα τρία «αντίμετρα άμυνας», που είναι οι επιδοτήσεις λογαριασμών ενέργειας, η συγκράτηση των τιμών, αλλά και η αύξηση των μισθών. Ωστόσο πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα, που επιβεβαιώνει πως ο μαραθώνιος των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την ακρίβεια όλο το 2022.

Η επιχειρηματικότητα καταβάλει μία προσπάθεια εν μέσω αντιξοοτήτων να ανασχέσει τη «πολεμική ακρίβεια» με τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στο 9,4% που ενδέχεται να κοστίσει στο φετινό ΑΕΠ έως και 3,8 δις ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται να μειωθεί πιο κοντά στο 3,5%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο υψηλός εισαγόμενος πληθωρισμός «ροκανίζει» το εισόδημα και τις καταθέσεις των νοικοκυριών, αλλά και την ρευστότητα στην αγορά, ενώ μειώνει τη κατανάλωση. Η ελάφρυνση των πιέσεων στην αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών θα επιδράσει καταλυτικά στην αγορά, ώστε να σταθεροποιηθούν τα «αποθεματικά» των επιχειρήσεων μέσα απ’ αυτή καθ’ αυτή την αγοραστική κίνηση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί. Ωστόσο όμως ακόμη και στο καλύτερο σενάριο η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνεται μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η ελληνική οικονομία έχει μέχρι ώρας σταθεί σε ένα επίπεδο πληθωρισμού που είναι διαμορφωμένο αναλογικά χαμηλότερα σε σχέση με ισχυρότερες οικονομίες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν ακριβώς τις ίδιες προκλήσεις και διλήμματα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να κινητοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι προς όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως έπραξε η Ελλάδα με επιπλέον μέτρα 3,2 δις και συνολικά 6,5 δις ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι αυτό που πρέπει να συμβεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο να αποφασιστεί εντός του Μαΐου και έτσι στο ευρωπαϊκό πρόβλημα να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Αισιοδοξούμε λοιπόν πως με την ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης σήμερα 9 Μαΐου τα «ευρωπαϊκά δέοντα» θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο οικονομικό μέλλον με λιγότερα λάθη από το παρελθόν.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή