Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, για την ελληνική ενεργειακή μεταρρύθμιση σε LNG & ΑΠΕ (13/05/2022) - Η Ελλάδα μεταρρυθμίζεται σε «ενεργειακό κόμβο»
13/05/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μετά την ενίσχυση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα ξεκίνησε επίσημα και η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023. Οι εργασίες στο FSRU Αλεξανδρούπολης ξεκίνησαν επίσημα με την παρουσία του Πρωθυπουργού. Η εγκατάσταση, η οποία θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 153.500 κυβικών μέτρων και ετήσια δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 bcm, έχει προγραμματιστεί να ελλιμενιστεί τον Νοέμβριο του 2023 και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Ένας νέος νόμος πρόκειται να απλοποιήσει την αδειοδότηση ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν 7,5 GW παραγωγής ΑΠΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες πρόκειται να επενδύσουν συνολικά σε έργα ΑΠΕ 7,5 GW έως το 2030. Μόνο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει σχέδια να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της για ΑΠΕ από 0,9 GW σε 6,4 GW έως το 2029, συμπεριλαμβανομένων 4 GW σε αιολική και ηλιακή και 1,25 GW σε υδροηλεκτρική. Η Econergy εξαγόρασε το 49% της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ασχολείται με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη βόρεια Ελλάδα. Μετά την Hexicon και την OX2, η Nordic Solar είναι η τελευταία Σκανδιναβική εταιρεία που ανακοινώνει τη συμμετοχή της σε ελληνικά έργα ΑΠΕ.

Η κυβέρνηση διεξήγαγε μια ταχεία διαβούλευση για την απλοποιημένη αδειοδότηση των ΑΠΕ, καθώς επίσης του πλαισίου αδειοδότησης για την αποθήκευση ενέργειας και τις θαλάσσιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Η νομοθεσία συνδέεται με την εκταμίευση 4 δις ευρώ κεφαλαίων RRF τον Ιούνιο. Στη χώρα μας με ηλιοφάνεια, με νησιωτικά συγκροτήματα, οι άνεμοι και οι κυματισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν στη παραγωγή ρεύματος. Πρωτίστως όμως πρέπει να αλλάξει η “κουλτούρα” απέναντι στις ΑΠΕ, καθώς, αφού στην Ελλάδα μόνο το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2021 παρήχθη από ΑΠΕ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να θεσπιστούν κίνητρα και να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ με όχημα τα «3Α» την Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση και Αυτοκατανάλωση, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ επίσης θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή